Издания / премиери

Нов брой на списание "Антимовски хан" - бр. 2/2009

Издание за животопис и култура

Нов брой на списание "Антимовски хан" - бр. 2/2009


◊ СЪБИТИЕТО

Излезе брой 2 на списание "Антимовски хан"

Разкази на Здравка Евтимова, на талантливата, живееща в Австрия Люси Мòшен
, на Тихомир Димитров, младият добрички автор, популярен първо с писателския си блог в интернет, а после – и с двата си романа, „Справедливост за всички” и „Душа на заем” - това са част от нещата, които може да прочетете в новия, втори брой на списанието "Антимовски хан", издание на Сдружението на писателите в Добрич.


◊ ОЩЕ В БРОЯ

В броя място с поезия намират философските размисли на Валентин Чернев от Силистра, Генчо Златев, с нови, лични, силни и прочувствени неща, китка от местни творци – Валентин Шалтев, Надежда Карапанчева, Валентина Славчева, Георги Колев, както и гостуване от приятеля на добричките писатели от Варна Иван Ставрев.

Любопитно четиво за всички ще бъде откъсът от романа „Моделът и неговия художник” на Веселин Стоянов от Казанлък. Той разказва за тръпката между големия ни художник Иван Милев и съпругата на виден предприемач от Казанлък – Анна Орозова. В прозата се появява фигура като банкера Атанас Буров и други интересни и популярни личности от 20-те години на 20. век, когато се развива действието.

"Антимовски хан" отива и в село Крапец, където е разговарял с 8 от художниците от цяла България, които в продължение на 10 дни пресъздаваха там северния добруджански бряг. Те споделят в 8 интервюта своите възгледи за бъдещето на региона Шабла и околия, стигат ли им 10 дни, за да изобразят вдъхновението си, дали са нарисували това, което предварително са намислили, идвайки в Крапец, или местната природа ги е подтикнала.
 
По традиция, "Антимовски хан" представя и млади таланти, като във втория си брой подслонява Лора Обретенова с едно патриотично есе. Тя е възпитаничка на у-ще „Димитър Талев” в Добрич, а живее и работи в Германия. Представени са и редовният сътрудник на "Антимовски хан" Кремена Желязкова, ученикът от Езикова гимназия Антоний Димитров, както и сбирка стихотворения на малките таланти от литературен клуб „Николай Хайтов” при у-ще „Славейков”.

Сред любопитните материали е интервю с писателя фантаст Атанас Славов
, който отговаря за въпроси за апокалиптичните настроения на жанра с това, че тези нагласи сега са модни и продават добре, а всъщност центърът на нашето внимание трябва да бъде човекът и човещината.
Автор:
Валентина Добринчева
Публикация:
20.06.2009 г. 22:19
Посетено:
754
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8149-nov-broy-na-spisanie-antimovski-han-br-2-2009