Издания / премиери

Русенска художествена галерия издаде каталог "Живопис"

Изданието представя творби от богатия фонд на галерията

◊ СЪБИТИЕТО

Луксозен каталог, съдържащ около 800 живописни творби, издаде Русенската художествена галерия.

Уникалното издание представя богата колекция от картини, която е във фонда й. Авторите са представени по азбучен ред, като информацията е изписана на български и английски езици. Всяка една творба е описана с каталожни данни, година на създаване, техника на рисуване и т.н.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КАТАЛОГА

Най-старата картина във фонда на РХГ е платното на Николай Павлович "Св. св. Кирил и Методий”. В предговора на каталога директорът на РХГ Елена Великова не пропуска да упомене като любопитен факт и наличието на една от емблематичните картини на Васил Стефанов-Чипито - „Дама с капела”.

Сред творбите, които са притежание на РХГ, има на Владимир Димитров-Майстора, характерен с неповторимия си стил на живописване. Не може да се отминат художниците, които внасят много колорит, а това са представителите от периода 50-те, 60-те години на ХХ век. Сред тях са имена като Цено Тодоров, Стоян Венев, Борис Василев и др.

Като тематична колекция от РХГ определят платната, които представляват пейзажи от река Дунав и град Русе. Почти всички творци от местното дружество са се вдъхновявали от неповторимия чар на реката.

В предговора на каталога подробно са описани и идейните търсения и концепции на художниците от следващите периоди, тоест това са 60-те години, 70-те години, 80-те.

Освен българските творби във фонда на галерията има и чуждестранни работи. Колекцията се попълва с нови творби от провежданите пленери и емблематичното музикално събитие за града ни „Мартенски музикални дни”. От 1991 до 2005 година РХГ се оказва, че е без бюджет и новите постъпления са дарения по волята на художници и техните роднини.

От три години Община Русе подпомага финансово Галерията и това е добър начин да се попълни и обогати фонда от картини.

Луксозният каталог е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Община Русе, Отдел „Култура”, "Скални материали" АД. Екипът на РХГ благодари на всички творци и частни лица, които са предоставили данни за изготвянето на каталога.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
20.06.2009 г. 08:51
Посетено:
1373
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8145-rusenska-hudozhestvena-galeriya-izdade-katalog-zhivopis