Издания / премиери

Представяне на "Нощта и денят на моята същност"

Новата книга на варненския поет Иван Радев-Доброгледски

Представяне на "Нощта и денят на моята същност"


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на новата стихосбирка на
варненския поет Иван Радев-Доброгледски

Нощта и денят на моята същност

Издателство “ИВИС”, Велико Търново, 2009


◊ КОГА И КЪДЕ

На 18.06.2009 г. от 18.30 ч.
в галерия ACTIV-EXPO с управител Ваня Маркова - гр. Варна, ул. "Дунав" 5


◊ ЗА ЧЕТЯЩИТЕ

Запознаването с поезията на Иван Радев е трудно. Запознаването с нея изисква мъдрост и много житейски опит. Защото авторът поднася не просто лирически теми за размисъл и взаимен контакт с читателската аудитория. Той внушава идеята  за неочаквани обрати в битието. За личностни трусове и катарзис в името на възвисяването. На възвисяването в какво? На личността, поставена от капризите на съдбата в тихо семейно добруване и в екстремни тестове, изходът от които решава правото ти още да съществуваш сред нас. Или да останеш спомен – ярък, по-ярък, или просто мимолетна искрица, забравена във времената...

В този смисъл поезията на Иван Радев не е поезия в общоприетия смисъл на понятието. Тя е изживяна и изстрадана. Облечена е в  нетрадиционен за нас, източен философски нюанс, където категориите за добро и зло взаимно се привличат и отблъскват. При това – без рязко очертана граница помежду им. Така е решил поетът, така ги е поднесъл и по страниците на стихосбирката, в която диша мъдростта на познанието. А то минава през военното поприще, синия корабен път, стихията на командоса и какво ли още не. Струва ми се, че не трябва да разказвам биографията на лирика. Нямаш право да преповтаряш нещо, по чиито пътища не си преминал и ти. Но, разтваряйки страниците на книгата, получаваш възможността да си съпричастен. Това е и наградата ти в многопластовата структурата на словото, което Иван Радев-Доброгледски, безспорно владее.

(из предговора на Георги Н. Николов)

      Настроение

Настръхнал, градът в мъгливия ден
надява нощница бяла.
Обидени облаци - мислите в мен,
как тъжно мъглата е спряла.

Въжета разплетени, нишки живот,
солени, със капки накрая,
измити надежди и празен кивот.
Къде ли е пътят за рая?

(из “Нощта и денят на моята същност”)


◊ ЗА АВТОРА

Иван Радев-Доброгледски. Роден е на 4 юни 1954 в гр. Провадия. Петнадесет години е офицер във Военноморския флот на България. Пет години е бил вахтен офицер на търговски кораби под чужд флаг. От 1998 г. работи като мениджър в морска агенция. Ползва английски, турски и руски език. Член е на Съюза на свободните писатели. Автор е на книгата “Солени кръгове“, издадена през 1999 година.

Има публикации в:
“Антология на ССП - 2002 г. София“
“Антология на ССП - 2003 г. Варна“
“Антология на ССП - 2006 г. Варна“
“Антология на ССП - 2007 г. Варна“
“Антология на ССП - 2008 г. Варна“
Автор:
Георги Н. Николов
Публикация:
16.06.2009 г. 10:05
Посетено:
1120
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8116-predstavyane-na-noshtta-i-denyat-na-moyata-sashtnost