Издания / премиери

Представяне на поетичен сборник от Йордан Атанасов и Румен Стоянов

Двамата автори посвещават книгата на родното си село Драганово, близките, спомените от детството и младостта

◊ СЪБИТИЕТО

Народна библиотека „П. Р. Славейков“ - В. Търново
НЛМ, къща музей „Емилиян Станев“ – В. Търново

Ви канят на представяне на книгата

„Да следваш водата“ от Йордан Атанасов и „Родом“ от Румен Стоянов

. Поетическият сборник ще представи д-р Радка Пенчева

На 15 юни (понеделник) 2009 г., от 17.00 часа в читалнята на Библиотеката
ул. „Иванка Ботева“ №2


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ

Йордан Атанасов е роден на 25.І.1943 г. в гр. Брауншвайг, Германия. Отраства в с. Драганово, Великотърновско. Завършва икономика в ВИИ „Карл Маркс“ и Радиожурналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи и живее в гр. Стара Загора. През 1992 г. с група литератори възстановява в. „Литературен глас“ на Д. Б. Митов, който излиза и днес. Член на Сдружението на писателите. Носител на много национални литературни награди. Автор на стихосбирките „Токов удар“ (1989), „Невидима рана“ (1992), „Монолог на дресьора“ (1993), „Вода, пясък и дух“ (1997), „Душата се завръща“ (2000), „Овъглена светлина“ (2002), „Страсти и географики“ (2003), „Насълзената трева ми каза всичко“ (2005), „Думи за врабец“ (2007), „Балканската линия“ (2009)

Румен Стоянов е роден на 29.Х.1941 г. в с. Драганово, Търновско. Завършва испанска филология в Хаванския университет. Преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ от 1969 г. по португалска литература, бразилска литература, култура на страните от Латинска Америка и др. Бил е на дипломатическа работа в Бразилия, където също преподава български език и литература. Превежда на португалски и испански и обратно. Превел е „Сто години самота“ на Габриел Гарсиа Маркес, книги на Хорхе Луис Борхес
, Алехо Карпентиер, Хулио Кортасар. Носител е на награди от Съюза на преводачите в България, нагръден знак „Св. Климент Охридски“ първа степен, на Министерството на културата на България, на орден „Барон Рио Бранко“ в Бразилия. Автор е на поетичните книги „Тяга“, „Кърчаг“, „Ракла“, „Погача“ и др.

Общата си стихосбирка двамата автори посвещават на родното си село Драганово, близките, спомените от детството и младостта.
Автор:
Радка Пенчева
Публикация:
11.06.2009 г. 17:20
Посетено:
1378
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8094-predstavyane-na-poetichen-sbornik-ot-yordan-atanasov-i-rumen-stoyanov