Издания / премиери

Премиера на "8 секунди от смъртта" от Павел Гоневски във Варна

Научнофантастичен трилър не за смъртта, а за победата над нея

Премиера на "8 секунди от смъртта" от Павел Гоневски във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

8 секунди от смъртта

Павел Гоневски с варненска премиера на научно-фантастичния си трилър
. Представя Виолета Тончева

На 8 юни 2009, 18 часа,
книжарница „Хеликон” - Варна, бул. „Мария Луиза” 20

Среща с медиите - същия ден, същото място, 13 часа


◊ КНИГАТА

„8 секунди от смъртта”, автор Павел Гоневски, по идея на Павел Гоневски и Александър Пеев, изд.
Сиела, 2009 г.

„8 секунди от смъртта” е научнофантастичен трилър не за смъртта, а за победата над нея. Заслуга изцяло на алхимията на любовта между успелия адвокат Робърт Мейсън и журналистката Мая, които се преповтарят в семейството на главния редактор Александър Стоун и журналистката Мая, както и в образите на Дейл и Изабел от романа на Мая, но в друго паралелно измерение. Създадено „по образ и подобие” на матрицата от предходната цивилизация, то се разминава само с 8 секунди от оригинала. А убийството на Мая - предполага се, заради разкритията й срещу диктаторски режим в Африка, всъщност я телепортира в свободния свят. Откъдето преди това тя е била изпратена за излежаване на присъда. В затвора, т.е. нейния доскорошен свят. Една година по-късно, отчаяният и алкохолизиран Робърт също попада в другата реалност; в която отново среща Мая и това му дава сили да се справи със злото и да си върне любимата.

Любовта, като най-интимен израз на свободата на личността, е прочетена през зло/употребите въобще със свободата в един не/реален паралелен свят, чиито откровени паралели с тоталитарните общества поставят бляскавото фикционално бъдеще на човечеството под съмнение. Но това е само едно от посланията в многопластовия роман на Павел Гоневски, в който динамиката на кинематографичния ритъм и лекотата, с които сериозното е поднесено през забавното, свързват различните сюжетни посоки в едно органично цяло.

„8 секунди от смъртта” ще допадне на любителите на космически одисеи, антиутопии, конспиративни теории или вярващи в прераждането. Сигурно и на читателите, които обичат интелектуалната игра с препратки към света на изкуството и винаги носят със себе си чувството за хумор, дистанциращо ги от събитията.

С дебютния си роман Павел Гоневски дава сериозна заявка да бъде причислен към българските писатели-емигранти, като
Захари Карабашлиев или Димитър Динев, чиито произведения заемат специално място в съвременната българска литература.

Виолета Тончева


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Павел Гоневски е познатият криминален и международен репортер на в. „Континент” и „24 часа”, отразил войната в Косово, нападението срещу българската база в Кербала, написал първата публикация за ареста на българските медици в Либия. От 2004 г. живее в Лондон, където работи на свободна практика за различни медии, а след спечелването на конкурс и като продуцент в българската редакция на BBC.

Както ще прочетете в неговия уебсайт http://www.gonevski.com, особено се гордее с този етап от живота си и съжалява за закриването на редакцията през 2006 г. Сега е онлайн продуцент в голяма лондонска корпорация. Пише разкази и филмови сценарии, а: „Ако романът ми "8 секунди след смъртта" се хареса на читателите на българска литература, не е изключено да стана и професионален писател”, надява се Павел. В интернет страницата му е публикуван откъс от романа.
 
Интересният, не само като автор на „8 секунди от смъртта”, събеседник разчита на отношението на варненските си колеги и ще ви очаква на специална среща в 13 часа. В същия ден и на същото място. Нали все пак става дума за трилър…
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
04.06.2009 г. 15:21
Етикети:
Посетено:
981
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8053-premiera-na-8-sekundi-ot-smartta-ot-pavel-gonevski-vav-varna