Издания / премиери

Зденка Тодорова представя нова книга

Нова стихосбирка на българската писателка, журналистка и правозащитничка от Западните покрайнини

Зденка Тодорова представя нова книга
 

◊ СЪБИТИЕТО

На 4 юни 2009 (четвъртък) от 18.00 в столичното читалище "Пенчо Славейков" (на "Кръста") ще се състои премиерата на
"Преродени души" - новата стихосбирка на българската писателка, журналистка и правозащитничка от Западните покрайнини Зденка Тодорова.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА

Зденка Тодорова е родена на 21 март 1960 г. в Цариброд, където получава основно и средно образование на майчин български език. Записва българска филология в Белградския университет. Като дипломиран филолог известно време работи в литературното списание „МОСТ“ в Ниш. През 1990 г. активно участва в създаването на Демократичния съюз на българите в Югославия. През 1997 г. създава правозащитната организация Хелзинкски комитет за защита правата и свободите на българите в Югославия, чийто председател e. Защитава правата и интересите на своите сънародници в Сърбия.

Автор е на книгите: „Венчална рокля“ (поезия), „Ябълка в килия
“ (проза) и „Докосване до духовните светилища в Западните покрайнини“ (публицистика). Книгата „Взривената памет” е част от проекта Документационен център на българите в Сърбия. Миналата година в ч-ще "Пенчо Славейков" бе представена книгата й "Светилища, разделени с граница".

В "Светилища, разделени с граница" се съдържа неизвестна за съвременния български читател интересна и полезна историческа и етнографска информация за „перлата на Поермието” - Погановския манастир "Св. Йоан Богослов" (за един от неговите ктитори според някои автори се счита самият Кракра Пернишки), за Царибродската църква „Успение на Пресвета Богородица”, за манастира „Св. Кирик и Юлита”, за манастирите в Трънско и Драгоманско, в Годеч и Своге…

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
01.06.2009 г. 11:40
Посетено:
1046
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8025-zdenka-todorova-predstavya-nova-kniga