Издания / премиери

Изложба фотографии и представяне на книга на Бабак Салари (Канада)

Премиери в Пловдив и София

Изложба фотографии и представяне на книга на Бабак Салари (Канада)


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет-45
"
представя

Бабак Салари
(Канада)
(гост на ИК "Жанет 45")

"Образи от друг свят". Изложба фотографии
и
Представяне на книгата "Афганистан: хора и съдби / Фотографии от Бабак Салари
", ИК "Жанет 45"


• Пловдив
1 юни 2009 (понеделник), 19:00
Народна библиотека „Иван Вазов”
(централно фоайе)

• София
4 юни 2009 (четвъртък), 19:00
Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий”
(централно фоайе)


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Името на изложбата е "Образи от друг свят". Тази фотографска изложба е много малка извадка от хилядите изображения, заснети от мен в Афганистан, Ирак и Палестина. Аз документирам хора, които са изгубили домовете си, хора, белязани завинаги от войната, както и ефекта от военния сблъсък върху ежедневието на хората – образи от разкъсваните от войни Ирак, Афганистан и Палестина. Аз документирам решителността на иракчаните да оцелеят, плача на афганските жени и сираци и всекидневието на палестинците под израелска окупация. От хилядите фотографии, които направих в тези страни, тази изложба е само едно надникване в тяхната реалност, която, надявам се, ще върне темата за тези маргинализирани хора в центъра на публичния дебат.
 
Бих искал да благодаря на Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и на моя куратор Албена Спасова. Благодаря на моя издател „Жанет 45” за работата по новата ми книга „Афганистан: хора и съдби”.

Бабак Салари
27 май 2009, София

 
◊ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

„Салари работи в традицията на Робърт Капа и Себастиао Салгадо. Заснети от непосредствена близост, неговите образи разкриват съвършено владеене на черно-бялата фотографска форма. В изпълненото му с човечност повествование, красиво и тъжно едновременно, нюансите на сивото ни разказват непознати, но нужни истории.”
Рави Хадж, носител на литературната награда IMPAC за романа „Играта на Де Ниро”

„Афганистан: хора и съдби” е втората книга от иранско-канадския фотограф Бабак Салари, издадена от ИК "Жанет 45".

Бабак Салари (Babak Salari) е базиран в Монреал фотограф и преподавател. Бабак е хроникьор на малцинствата, обитаващи периферията на обществото. Документалните му проекти включват поглед върху ирански творци в заточение, матриархални туземни общности в Мексико и хомосексуални и травестити в Куба. В последно време документира живота на бежанци и пострадали от войната хора в Афганистан, Пакистан, Ирак и Палестина.

През 2002 г. Бабак се присъединява към хуманитарната мисия на Medecins du Monde (MdM) Canada в Афганистан. Задачата му е да документира благотворителната мисия на MdM в градовете Кандахар и Зарандж. Бабак остава в Афганистан в продължение на два месеца и прави над 6000 фотографии. Година по-късно малка подборка е публикувана в САЩ от "Subversive Press" под името "Locating Afghanistan". Проектът получава Наградата "Gold Addy" на Федерацията на американските рекламисти през 2004 година.

Със своите над 100 черно-бели фотографии „Афганистан: хора и съдби” представя работата му в Афганистан много по-задълбочено. „Афганистан: хора и съдби” е красноречива хроника на ужасяващата реалност в следвоенен Афганистан, разказана посредством едно дискретно надникване в ежедневието на неговите хора. Мизерията, бедността и страданието са сред централните теми в тези фотографии, но Салари успява релефно да пресъздаде живота на своите персонажи; в неговите фотоси изпъква достойнството и силата на обикновените мъже, жени и деца в един свят, оскотял от неспирни военни действия. 
 
Творбите на Бабак са показвани в много страни по света и са публикувани в многобройни списания. „Жанет 45” е световен издател на фотографските му проекти за Куба и Афганистан. Първата му книга, „Лица, тела, персонажи: истории от Куба / Албум фотографии от Бабак Салари
”, излезе с логото на „Жанет 45” през 2008 година.

Бабак започва да се занимава с фотография като тийнейджър в родния си Иран, където публикува в няколко издания. На 21 години е хвърлен в затвора за шест месеца от режима на Аятолах Хомейни заради политическата си дейност. След временното си освобождаване той бяга в Пакистан и след година пристига в Канада, където подновява обучението си и заниманията си с фотография. Новият му мултимедиен проект, „Цветът на моите мечти”, се вглежда в темите за смъртта, заточението и любовта.


*
Babak Salari at Amazon.com
.
Remembering the People of Afghanistan
. Faces, Bodies, Personas: Tracing Cuban Stories
Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
29.05.2009 г. 18:00
Посетено:
1272
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8008-izlozhba-fotografii-i-predstavyane-na-kniga-na-babak-salari-kanada