Издания / премиери

Премиера на "Животът свършване няма" от Андрей Симеонов

Една необикновена, но и много истинска история...

Премиера на "Животът свършване няма" от Андрей Симеонов


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Факел Експрес
" има удоволствието да ви покани на
премиерата на романа на Андрей Симеонов "Животът свършване няма
"


На 27 май 2009, сряда, от 18.30 часа
в Azza Gallery - София, бул. "Черни връх" 25
(срещу City Mall, преди хотел "Хемус")


◊ КНИГАТА

Убеден съм, че талантът е дар Божи и че този, който го е получил, много често няма идея дори как е станала тая работа. Слава Богу, ще възкликна отново, че самият Бог не се интересува от професията, географското място и езика на избраните и благословените. В този смисъл, струва ми се, Андрей Симеонов е бил просто обречен – независимо по чия воля – да опише един друг живот и нов тип герой, които мнозина професионални писатели днес у нас още нямат възможността, нито намерението да обозрат и да прозрат. Особено в нашия специализиран век, когато всеки се е вторачил в собствената си градинка. Не е моя работа да правя анализ на тази необикновена, но и много истинска история. Просто не мога да се освободя от чувството, че Фитьо е изскочил направо от страниците я на Джек Лондон, я на Стайнбек или че социалните и психологическите му характеристики са били внимателно дообработвани от самия Иван Хаджийски. Толкова витален щурак се среща май за пръв път не само в съвременната ни литература, но и в родината ни, където животът не спира зловещо да ферментира, в страна, която, както и героите й, не е в състояние да осъзнае кое е добро и зло, и накъде изобщо се е понесла в тия земетръсни времена и земи.

Рангел Вълчанов


◊ ЗА АВТОРА

Андрей Симеонов е роден на 14 април 1938 г. в Русе. Завършва медицина в София (1962). Работи в санаториумите в Трявна и Искрец (1962–1969) и специализира пулмология, хирургия и онкология. От 1969 г. е назначен в Клиниката по гръдна хирургия към Националния онкологичен център, където от ординатор става доцент и водещ хирург, известен в цялата страна. Ръководи клиниката от 1981 до 1996 г. Публикувал е над 80 научни статии у нас и в чужбина, има множество признати хирургични рационализации и изобретения.

Човек с широки познания и интереси, Андрей Симеонов е автор на публицистични текстове във в. „Демокрация“, на пътеписа „Непознатият остров Доминика“ (2004), на неиздадени разкази, новели и стихотворения.

Дни преди да го победи болестта, от която години наред лекува пациентите си, д-р Симеонов предаде на издателство „Факел експрес“ ръкописа на романа си „Животът свършване няма“, журнален вариант от който беше публикуван в кн. 2 на сп. „Факел“ за 2008.

Андрей Симеонов почина на 20 юни 2008 г. в София.
Автор:
Факел експрес
Публикация:
22.05.2009 г. 11:43
Етикети:
Посетено:
983
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7947-premiera-na-zhivotat-svarshvane-nyama-ot-andrey-simeonov