Издания / премиери

Поетът Ганчо Керечев гостува на Стара Загора

Представяне на стихосбирката „Тревожна тишина”

Поетът Ганчо Керечев гостува на Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

На 18 май 2009 (понеделник) от 18.00 ч. в РБ ”Захарий Княжески” ще бъде представена стихосбирката „Тревожна тишина” на поета Ганчо Керечев.

Представя поетът
Таньо Клисуров


◊ ЗА АВТОРА

Ганчо Христов Керечев е роден на 16 октомври 1932 г. в с. Караджалово, Пловдивска област. Учи в Първомай и Пловдив и завършва професионално-техническо образование. От юношеска възраст пише стихове. През лятото на 1957 година заедно с Пеньо Пенев и Валери Копралев редактира „Добруджанска дума”, многотиражен вестник на ДЗС „Янко Забунов”, гр. Тутракан като пратеник на СБП.

През 1968 година завършва Висшия театрален институт гр. Харков, специалност режисура. Стажува в МХАТ с ръководител Анатолий Станицин и Московския театър на „Таганка” с ръководител Юрий Любимов.

След завръщането си в България се установява в гр. Смолян. Работи и поставя пиеси в драматичните театри в Смолян, Ямбол, Хасково, Кърджали, Димитровград и Търговище. Постановките му се отличават със смела гражданска позиция и оригинални режисьорски решения.

От 1985 до 1990 г. е редактор на литературния алманах „Перелик”. От 1992 г. издава и е главен редактор на „Проглед” - списание за литература, изкуство и култура. През 2006 година излиза поетичната му книга „Тревожна тишина”.

Член е на СБП.

Автор:
Снежана Маринова, РБ "Захарий Княжески"
Публикация:
15.05.2009 г. 09:01
Посетено:
1093
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7892-poetat-gancho-kerechev-gostuva-na-stara-zagora