Издания / премиери

Премиера на "Изкуство на прехода" от Галина Лардева

Анализ на процесите в съвременното българско изкуство

Премиера на "Изкуство на прехода" от Галина Лардева


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет-45
" и Галерия "София прес" Ви канят на

премиера на книгата
Изкуството на прехода: Проблемът неконвенционално изкуство в България” от Галина Лардева


. Представя проф. Чавдар Попов

18 май (понеделник), 19:00 ч.
София, галерия "София прес",
ул. „Славянска” 29

Вход свободен


◊ ЗА КНИГАТА

"Изкуство на прехода"
от Галина Лардева

Единици са трудовете, които наблюдават аналитично процесите на съвременното изкуство в България. Книгата на изкуствоведката Галина Лардева поставя проблема за това как от средата на 80-те до средата на 90-те години на ХХ век художествените практики напускат платното и боите и се фокусират върху процесуалността, перформативния жест и публичността. Тук се разглежда пораждането на един нов тип разбиране за изкуството, при който художественото произведение се отделя от своята „изобразителност“ и се обръща към възможностите на произвеждащата изкуство ситуация. Става дума не за промяна на изразни средства, а за смяна на оптиката – проблем, който досега не е бил обект на изкуствоведско изследване.

Книгата работи с голям корпус от съчинения за изкуството от този период, а също и оперативни рецензии и статии. Лардева се обръща към тези свидетелства, като въз основа на тях съставя една цялостна археология на разбирането на изкуството в дадения период. Разбирането на „новите форми“ става в една нееднородна, неподготвена и направо разногледа рецептивна среда – това е не просто откритие на този труд; това е изходна точка, от която тази среда се описва.

Като понятие „неконвенционалните форми“ напомнят Колумбовото откритие – защото зад голямата и решителна новост стои грешка на предмета, или по-точно грешка на името. Това, че не съществуват нито конвенционални, нито неконвенционални форми, е точно толкова (и по такъв начин) доказуемо, колкото „естествената“ даденост, че Америка не е Индия. Само че от тези естествени дадености се разплитат множество нагласи и разбирания, които книгата „Изкуство на прехода“ събира в своя поглед.

Тази подробна и изчерпателна панорама в същото време съдържа в себе си и една интелектуална радикалност, непримирима към всяко безвъпросно приемане на свидетелства и факти.
Борис Минков


. Тук можете да прочетете рецензия за книгата на Светла Петкова, публикувана във в. "Култура":
http://www.kultura.bg/article.php?id=15589


◊ ЗА АВТОРА

Галина Лардева е родена на 9 юни 1972 г. в Пловдив. Завършва Националната художествена академия в София. Доктор по изкуствознание, преподавател по История и теория на изкуството в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.

Куратор на множество национални и международни изложби, сред които „Концепции за образа“ (Национални есенни изложби – Пловдив, 2008); „Поглед от дистанция“ (СБХ, 2006); „Визия/Звук“ (Национални есенни изложби – Пловдив, 2000); „Hold your breath“ (българо-канадски проект на Център за съвременни изкуства, Пловдив и BLUNT/Канада, 2000); „Алтернативните галерии на 90-те“ (Център за съвременни изкуства, Баня Старинна – Пловдив, 1999).

Професионалният й интерес е насочен към рецепцията на съвременното българско изкуство.
Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
14.05.2009 г. 12:59
Етикети:
Посетено:
904
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7881-premiera-na-izkustvo-na-prehoda-ot-galina-lardeva