Издания / премиери

Нова книга за Димчо Дебелянов. Представяне в София

Юбилеен сборник по случай 120-годишнината на поета

Нова книга за Димчо Дебелянов. Представяне в София


◊ СЪБИТИЕТО

Излезлият в началото на годината “Юбилеен сборник: 120 години от рождението на Димчо Дебелянов
”, ще бъде представен в столичното читалище "Н. Хайтов" на 13 май 2009 (сряда) от 18.00 часа.

В представянето ще вземе участие неговият съставител и редактор Дойчо Иванов - уредник на къща-музей "Д. Дебелянов" - Копривщица, и някои от включените в книгата автори.

При представянето ще прозвучат откъси от сборника в изпълнение на актрисата Йонка Илиева. Във фоайето ще бъде подредена уникална фотоизложба, проследяваща житейския и творческия път на Димчо Дебелянов.
Поканени са всички почитатели на безсмъртната Димчо-Дебелянова поезия.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Автори в сборника са участници в две конференции, проведени в Копривщица (на 28 март 2007 г.) и София (на 18 юни 2007 г.) и посветени на Дебеляновото творчество. Научните доклади и съобщения от тези форуми са в основата на новата книга, като повечето от тях бяха специално подготвени за годишнината.

Сред авторите са едни от най-изявените познавачи на Дебеляновото творчество днес – проф. Елка Констатинова, Надежда Александрова, доц. Михаил Неделчев, проф. Петър Велчев, проф. Божидар Кунчев, Иван Младенов, Йордан Ефтимов, Пламен Дойнов, Лора Шумкова, Георги Н. Киров и редица други.

Музейни работници, журналисти, краеведи и поети със своите текстове също разширяват и обогатяват неизчерпаемата тема за живота и творчеството на Димчо.

Амбициозните цели на сборника добре са защитени от сполучливото съчетаване на новите разработки с класически текстове и анализи, които са основата на дебеляноведението и на втория раздел на книгата. Такова издание не би било убедително без присъствието на автори като приятелите на Димчо Константин Константинов, Людмил Стоянов, Владимир Русалиев; класиците от по-ново време Стоян Каролев, Тончо Жечев, Стоян Илиев; най-добрият може би днес познавач и тълкувател на българския символизъм Иван Младенов. Техните задълбочени изследвания и коментари върху творческия свят на Дебелянов са фундаментът на онова толкова необходимо, особено за нас българите познание, отнасящо се до уникалната личност и мистичния гений на Димчо. Ценни страници от написаното за поета са и спомените на сестра му Мария и брат му Иван, документално-творческото изследване на племенницата му Димка Дебелянова-Каролева.

В сборника възкръсват Димчовите места, Димчовите приятели, родната Копривщица, открити са нови страници от биографията му. Вече точно са локализирали лобното място и първият гроб на поета, които днес се намират на територията на Гърция.

В заключение може да се обобщи, че сборникът е богата книга, която представя цялостно живота и творчеството на Димчо Дебелянов и може да се окачестви като принос в родното литературознание. Текстовете ще представляват интерес за научни работници, преподаватели, студенти, ученици и почитатели на поезията.

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
11.05.2009 г. 07:30
Посетено:
1783
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7855-nova-kniga-za-dimcho-debelyanov-predstavyane-v-sofiya