Издания / премиери

Премиера на "Пистата" от Силвия Проданова

Издателство "Захарий Стоянов" представя

Премиера на "Пистата" от Силвия Проданова


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "
Захарий Стоянов"
има удоволствието и честта да Ви покани

на премиера на книгата „
Пистата“ от Силвия Проданова

На 11 май (понеделник) 2009 г., 17,30 ч.
Литературен салон галерия „Захарий Стоянов“
Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“,
ул. „Н. Ракитин“ 2, ет. 4


◊ ПИСТА-А-А! ЗА ТАЛАНТА

Отдавна не бях чела толкова по детски екзалтирана, заредена с оптимизъм и същевременно зряла като светоусещане книга като „Пистата” на Силвия Проданова. Авторката вече е добре позната на широката читателска аудитория с рано разцъфналия си поетически талант, със своята изтънчена сетивност към многоликия живот около нея. В „Пистата” тя продължава да развива дарбата си, разширявайки диапазона на своя свят – такъв, какъвто е, но и такъв, какъвто трябва да бъде, пречупен през призмата на сърцето ù. Силвия Проданова представя и защитава своите три опорни точки, върху които гради ценностната си система на една млада жена, завладяна от безкрайния Космос, но и оставаща достойна дъщеря не само на първия българин, стъпил върху Покрива на света и останал там навеки като паметник на непоколебимия и непокорен дух, а и най-вече дъщеря на своята малка, но горда с миналото и настоящето България. Искрено пред Читателя Силвия разказва за своите върхове, за великите българи, за големите творци и граждани – от създателите на нашето А-бе, през Павел Матев, Анастас Стоянов,
Георги Константинов, Иван Гранитски, Георги Иванов, Стефан Данаилов, Недялко Йорданов, та чак до Ивайло Диманов. С неподправен и удивителен хъс авторката брани българската култура и нейното огромно място в развитието на европейския и световен културен процес.

Разказите за срещите с творците, които са се превърнали в жалони по нейния път, спомогнали за изграждането и обогатяването ù като личност, подкрепени с цитати от техни творби, писма, фрази, правят книгата още по-вълнуваща, грабваща вниманието на читателя и оставаща в съзнанието му дълго, след като е затворил последната страница.

Издателство „Захарий Стоянов” не е направило грешка, като се е доверило на младата авторка. Защото, ако пистата е стръмна и в края ù има шанца, Силвия Проданова има шанс за олимпийски скок в литературата.

Маргарита Петкова


Автор:
Издателство "Захарий Стоянов"
Публикация:
07.05.2009 г. 21:10
Етикети:
Посетено:
1001
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7833-premiera-na-pistata-ot-silviya-prodanova