Издания / премиери

Борис Роканов и Илко Димитров в Радио Варна

„Великолепни стихотворения” и „Продавачът на конци”

Борис Роканов и Илко Димитров в Радио Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Литeратурна премиера

Великолепни стихотворения” от Борис Роканов
„Продавачът на конци. Поема
” от Илко Димитров

На 30 април 2009, 18.00 часа – Арт салон на Радио Варна

В представянето участват Борис Роканов
, Илко Димитров, Людмил Станев, Виктор Желев, художниците Светла Косева и Георги Йорданов и актьорът Любен Чаталов


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГИТЕ

С две нови поетични книги ще се срещне варненската публика за първи път на 30 април. Борис Роканов ще представи първото издание на последната си стихосбирка „Великолепни стихотворения” (второто издание излезе преди месец като притурка на списание „Лик”), а Илко Димитров ще представи поемата „Продавачът на конци”.


„Великолепни стихотворения”, ИК ”Стигмати
”. Сборникът съдържа 16 стихотворения. Това е неформален поетичен сборник, необичаен както по своя формат, така и по своята концепция да предизвиква мнения, отношения, пристрастия или отричане - и то не от посветения читател, а от посветения в поетичното автор, на когото се е доверил и го е похитил за свой съмишленик. Защото освен включените в изданието стихотворения, назовани ВЕЛИКОЛЕПНИ, или писани във великолепна кондиция на любов и присмех, Борис Роканов е прибавил и малък наниз от предговори, които оформят някакъв своеобразен контрапункт на тази фриволна, летяща в битието и родена от битието поезия, останала някак в ничия земя - в хибридната земя на това, което живеем, смесено с въжделението да се възвисим чрез онова, което фактически е смисълът на съществуването ни.

В книгата могат да се видят портрети на поета, нарисувани от Светла Косева и Георги Йорданов.

“Новата поетична книга на Борис Роканов е съставена само от „великолепни стихотворения" и ако великолепното е естетическа категория, която предполага свръхизобилие, то и в тази книга работи със свръхизобилното. Просвещенски обяснителните заглавия са карнавално разиграни. Обяснителните бележки от Ани Илков, Владимир Левчев, Едвин Сугарев, Екатерина Йосифова, Йордан Ефтимов, Марин Бодаков, Младен Влашки, Петър Атанасов, София Несторова в контекста на стихосбирката са доведени до ръба на мистифициращото писане. Това е поезия, която излиза от кюстендилската школа и е плътна, изпипана, с много въображение, лудическа, постмодерна в най-добрия смисъл”.
Из „Литературен вестник”


„Продавачът на конци”, ИК „Стигмати
”. "Познай себе си - какво предизвикателство към Космоса". Тези два стиха съдържат болезнена напрегнатост на екзистенциалните Въпроси, които Илко Димитров си задава в тази поема. Какво е човекът, как можем да го дефинираме, как се вписва в универсума и как се разпилява в собствената си неопределеност и противоречивост; какво е във и извън, горе и долу; как удържаме живота си между това да избереш и липсата на избор; къде и как да намерим място между надеждите, илюзиите, подмените, скърпванията, разнищванията, изплъзването на собствената ни плътност? Тук въпросът и отговорът се сблъскват и анихилират, а стиховете пренебрегват всичко несъществено в името на смисъла - и го правят бегъл и изплъзващ се - като поезията.
Из „Литературен вестник”


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Борис Роканов е роден през далечната 1961 г. в Кюстендил. Понеже бил слаб ученик и имал много свободно време, започнал да пише стихове. Така се родили и стихосбирките “Предчувствия” (1989), “Моята игра” (1993), “От Б до Р” (1995) и “Стихотворения (1999). Автор е и на две детски книги “Български народни приказки, прочетени от Борис Роканов” и “Старото барабанче”, на две литературни анкети с Екатерина Йосифова и Блага Димитрова, на антологията “Стих и четка, един проект на Борис Роканов” (1997).  Неговата поезия е издавана в Италия, Германия, Унгария, Франция, Сърбия. Участва в сборника на английски език "Поети на свободата".

Издател и организатор на поетични форуми. През 1990 г. получава наградата "Южна пролет", а през 2000 г. - националната награда за поезия на името на Иван Николов
. Живее в Пловдив. Женен, с четири деца - две момичета и две момчета.

Автор е и на 18 самостоятелни изложби живопис в София, Пловдив, Варна и Бургас; на два проекта – „Борис Роканов и пловдивската лудница” - София, „Шипка” 6, 2007 и „Ангелушев&Роканов” - София, Пловдив, Варна, 2007/2008 г.


Илко Димитров е роден през 1955 г. в София. Завършил е Юридическият факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Работи като юрист. Автор е на книгите „Опит за определение“, стихове (1989); „Приказки за Попо“, книга за деца (1992); „Обратен водопад“, стихове (1995); „Някакво заглавие“, проза (1994); „Вселена по здрач“, стихове (1998), „Паркът“, поема (1999), „Трите кошници“, стихове (2000); „Разчленяване“, поема (2001) и „Двамата съдружници
“, есета (2007), „Бяло. Избрана поезия“, стихове (2008), „Продавачът на конци“, поема (2009). Книгата „Паркът“ е отличена с годишната награда на Сдружението на българските писатели за 1999 г.


◊ АНОНС ЗА ПО-ЧИТАТЕЛИ

Запознайте се с откъс от поемата "Продавачът на конци" на Илко Димитров в Електронно списание LiterNet, бр. 4 (113), 2009.
Автор:
Елена Владова
Публикация:
28.04.2009 г. 12:27
Посетено:
1277
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7780-boris-rokanov-i-ilko-dimitrov-v-radio-varna