Издания / премиери

Представяне на "Аз, доносчикът" от Христо Стоянов в Стара Загора

Срещи с читателите и героите

Представяне на "Аз, доносчикът" от Христо Стоянов в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

От 20 април 2009 год. в книжарница „Orange center" в Стара Загора Христо Стоянов ще представя новата си книга „Аз, доносчикът"

Казваме „ще представя”, защото една седмица в рамките на работното време на книжарницата той ще се среща с читателите си и разговаряйки с всеки поотделно, ще дава автографи. Освен с читателите си, авторът ще се среща и с героите си, защото описаните от него хора са от плът и кръв и се е срещал с всеки лично. Стоянов е единственият писател, който живее от литературния си труд в България, като странства из страната и сам разпространява книгите си.

 
◊ КНИГАТА

„Аз, доносчикът” почива върху действителни факти, като показва тезата за доносниците в съвсем друга и, естествено, скандална светлина. Според Христо Стоянов „ние не знаем какви трагедии се крият от другата страна, за да можем да оплюваме хора, принудени да доносничат в близкото минало.” В романа той казва от името на героя си: „като син аз направих това, което като човек никога не бих направил.” Героят му е принуден да доносничи, за да спаси живота на майка си.

Основната тема в „Аз, доносчикът” не слиза от първите страници на вестниците, както и в най-слушаните и гледани предавания вече 20 години. Христо Стоянов, станал скандално известен със забранената си книга „Скритият живот на една помакиня”, мемоарните „До СтрасТбург и назад” и „Глутница за единаци”, а заради „Копелето – евангелие от Юда” бе отлъчен от църквата, в новия си роман поднася вълнуващата изповед на човек, станал доносник, разкъсван между приятелството и любовта към майката. Каква е ценностната му система? Възможно ли е да бъде заложен на карта човешки живот и кой може да си го позволи? Кои са жертвите и не използват ли след време всичко за автогероизиране и така да направят бляскава кариера? Въпросите и отговорите могат да бъдат много. Всички те представят един различен Христо Стоянов в разтърсващия му роман „Аз, доносчикът”.
Автор:
Ориндж център - Стара Загора
Публикация:
22.04.2009 г. 18:51
Посетено:
963
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7739-predstavyane-na-az-donoschikat-ot-hristo-stoyanov-v-stara-zagora