Издания / премиери

Премиера на "Прекрасните творения небесни" от Динау Менгесту

Роман с наградата "Гардиън" за дебют за 2007 г.

Премиера на "Прекрасните творения небесни" от Динау Менгесту


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет-45
" и "Онда"
представят
 
"
Прекрасните творения небесни
"
роман от Динау Менгесту
, получил награда "Гардиън" за дебют за 2007 г.


На 16 април 2009 (четвъртък), 19:00
в кафене "Онда" - бул. "Цар Освободител" 8, София
(срещу Руската църква)

Представят:
. Митко Новков (литературен критик),
. Василена Мирчева (преводач),
. Жени Божилова (редактор),
. Манол Пейков (издател)


◊ ЗА АВТОРА

Динау Менгесту (Dinaw Mengestu) е роден в Адис Абеба през 1978 г. Семейството му напуска Етиопия, когато е двегодишен. Установяват се в Америка. Менгесту учи английска литература и творческо писане в Университета Джорджтаун и в Университета Колумбия. Пише за списание “Ролинг Стоун”, отразявайки конфликта в Дарфур. Преподава творческо писане в Университета Джорджтаун.

Дебютният му роман “Прекрасните творения небесни” излиза през 2007 г. и скоро след публикуването си е отличен с наградата за първа книга на в. “Гардиън”. Тя се присъжда на дебютиращ автор, независимо от жанра на творбата. Във Франция “Прекрасните творения небесни” е отличен с приза за най-добър чуждестранен роман (Prix du Meilleur Premier Roman Etranger), получава наградата “Фемина” за чужда книга, както и Grand Prix de Lectrices на сп. “Ел”. Книгата е включена в списъка на най-значимите заглавия на 2007 г. на “Ню Йорк Таймс” и е сред десетте най-добри книги за годината в класацията на Amazon.com. Романът вече е преведен на 10 езика.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Как стигнах дотук? Този въпрос си задават повечето от нас от време на време. Но за родения в Етиопия и отраснал в САЩ автор Динау Менгесту въпросът е особено важен.

Дебютният роман на Менгесту "Прекрасните творения небесни", отличен с наградата на вестник “Гардиън” за първа книга, се занимава с трудните въпроси на идентичността, самотата, класовите и расови разделения, упорството и надеждата.

Романът проследява историята на Сефа Стефанос, който бяга от Етиопия след като комунистическата хунта убива баща му. Седемнайсет години по-късно Стефанос държи малка бакалия във Вашингтон. Разполага с евтин апартамент, двама приятели, един чичо и куп травматични спомени. Сефа от Етиопия, Кенет от Кения и Джоузеф от Конго са странно, трагикомично трио, в чиито диалози Менгесту с много меланхолия и немалко черен хумор вмъква едрите теми за отчуждението, търсенето на себе си, безнадеждността и напразния опит да преодолееш ограниченията на емигрантската участ.
Когато в квартала се заселва заможната бяла Джудит заедно с дъщеря си Наоми, животът на Сефа започва да се променя. Крехката връзка с тях се превръща в болезнено надзъртане към живота, който Сефа би могъл да има и за който никога не е спирал тайно да мечтае.
В този забележително уверен дебют, Динау Менгесту с дълбоко разбиране предава болката и надеждата в преследването на aмериканската мечта и сковаващата хватка на миналото, която не отпуска захвата си въпреки отдалечеността на времето и пространството.

Наградата на “Гардиън” за първа книга с парична премия от 10 хиляди паунда е уникална сред литературните отличия с това, че се дава на дебютиращ автор, независимо от жанра. Сред предишните й носители са Зейди Смит
и Джонатан Сафран Фоер. “Прекрасните творения небесни” печели единодушното одобрение на журито заради: “Необичайната за първа книга стегнатост, без хлабави пасажи и излишества", както и за "обезоръжаващата липса на авторска суета в предаването на темата за емигрантския живот в съвременна Америка.”

Във Великобритания и САЩ книгата излиза със заглавие Children of the Revolution (по едноименното парче на T-Rex), докато в Канада, Австралия и Нова Зеландия като The Beautiful Things That Heaven Bears – стих от финала на 34-та песен на дантевия “Ад”, когато поетът и водачът му, след като са минали пред адовите кръгове, се отправят към Чистилището. Това по-поетично и трудно податливо на превод заглавие оркестрира отворения финал на романа с плахата надежда, че след 17 години, прекарани в Америка, героят най-сетне ще успее да заживее в нея.

Награди:
. Los Angeles Times Book Prize, 2008
. New York Public Library Young Lions Award Finalist, 2008
. Dylan Thomas Prize Finalist, 2008
. Guardian First Book Award, 2007
. National Book Award Foundation, 5 Under 35 Award, 2007
. Prix du Premier Meilleur Roman Etranger, 2007
. Grand Prix de Lectrices de Elle Finalist, 2007
. Prix Femina Etranger Finalist, 2007
. Lannan Fiction Fellowship, 2007
. New York Times Notable Book, 2007


◊ ОТЗИВИ ЗА КНИГАТА

“Всички герои в забележителния първи роман на Динау Менгесту “Прекрасните творения небесни” стоят между бялото и черното, напуснатия дом и приемната страна, бедността и богатството, стремежите и реалността – все големи теми, въведени камерно и дискретно, с деликатен и на места черен хумор.

“Прекрасните творения небесни” е роман за одушевеното присъствие на загубата. Почти всяка страница от този великолепно написан роман ни напомня, че “отпътуване” и “завръщане” са подвеждащи, заблуждаващи думи. Терминалите на летищата, чакалните и митническите постове само циментират илюзията, че знаем кога тръгваме и кога се завръщаме. Сефа Стефанос, героят на Менгесту, е по-наясно от нас. След седемнайсет години, прекарани в Америка, той намира сили да признае пред себе си, че никога не е напускал родната си Етиопия.

Рядко се случва романист, който с лекота разгръща сложни теми като изгнаничеството, класовите конфликти, паметта и забравата, да има такава чувствителност към фините сърдечни трептения. С тънка проницателност той предава силовите линии на привличането и отблъскването между бедния емигрант Стефанос и бялата, образована и заможна Джудит. Още по-необичаен и запомнящ се е портретът на приятелството между Стефанос и 11-годишната Наоми, скрепено от четенето на “Братя Карамазови” (избрана само заради внушителния си обем, осигуряващ им възможност да са заедно за по-дълго). Ехо от Сол Белоу се долавя от страниците на романа, в образите на обърканите мъже, градските скитници, в чичото, който пише настойчиви писма на американския президент. Менгесту притежава същия ярък и точен щрих във физическите портрети, умението на Белоу говорейки за “гънката на темето на плешив мъж да отвори прозорец към душата му.” С тази разлика, че Менгесту отваря по-широк и сложен процеп към емпатията. Той е рядко наблюдателен писател. А от онова, което наблюдава, изважда цели светове, които сякаш са го чакали да им даде очертания. 

“Прекрасните творения небесни” е страхотен африкански роман, страхотен вашингтонски роман, страхотен американски роман.”
New York Times

“Прекрасните творения небесни” не прилича на никоя друга книга – улавя ви от първата сцена с образа на ироничното, меланхолично и много забавно трио емигранти, които се опитват да намерят собственото си място в съвременен Вашингтон. Героите въвеждат темата за надеждата, паметта и оцеляването, Менгесту откроява гласовете им с много нежност и хумор. Бляскава поява в литературния свят.”
Сюзан Страйт (Susan Straight), автор на "A Million Nightingales" и "Highwire Moon"

“Добре разгърнатите образи и майсторски синкопирния ритъм превръщат “Прекрасните творения небесни” в уверен дебют на автор, когото си струва да наблюдаваме внимателно.”
Кристофър Бърд, Washington Post

“Това е нежна, съзерцателна книга, която неусетно повдига големи теми като смисъла на дома и семейството, националността и изгнанието, изолацията и връзката с другия.”
People Magazine

“Персонажите на Менгесту са нюансирани, при тях темата за живеенето между два свята е и уникална, и универсална – само човек, който е прекарал целия си живот в затворена общност, без никога да е пожелал нещо различно, не познава объркването и самотата на героите. Освен това романът запълва една празнина в познаването ни на африканските емигрантски автори, които почти не познаваме.”
Book Browser

“Уверената проза на Менгесту и одушевените му описания възнаграждават читателя и остават трайна следа в съзнанието.”
Publisher's Weekly

”Менгесту заобикаля клишетата на емигрантската литература и умело рисува портрета на сложния конфликтен човек, изправен пред въпросите на любовта и лоялността.”
Kirkus Reviews

“Сепваща, задължителна книга. Версията на Америка на Менгесту е чиста и точна и отваря очите ни за добро или лошо.”
Гари Щейнгарт, автор на Аbsurdistan

”Прекрасен роман. Това не е само историята на етиопския емигрант, живеещ във Вашингтон – на финала това е история за тази страна, за мечтателите, които продължават да мечтаят, независимо от вездесъщия непрощаващ американски кошмар. Динау Менгесту е великолепен, изобилно талантлив писател.”
Rattawut Lapcharoensap, автор на "Sightseeing"

Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
13.04.2009 г. 12:37
Етикети:
Посетено:
946
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7688-premiera-na-prekrasnite-tvoreniya-nebesni-ot-dinau-mengestu