Издания / премиери

Връщане към Станислав Сивриев

85 години от рождението на писателя

Връщане към Станислав Сивриев


◊ СЪБИТИЕТО

Навършват се 85 години от рождението на писателя Станислав Сивриев. Той си отиде на шейсет и четири, изгасна в късен мартенски ден в мир със себе си, отвратен от света. Забравен е в нашето преходно време като мнозина свои събратя.

Издателство „
Захарий Стоянов” издаде томче негови творби „Върти се, върти се...”

Книгата „Върти се, върти се...” ще бъде представена в събота, 11 април 2009 г. за първи път в родния му Златоград от Иван Гранитски и съгражданина му, актьора и писателя Вели Чаушев.


◊ ЗА КНИГАТА

В послеслова на книгата Никола Радев пише:

„Прозата на този писател е гъста, иносказателна и образна, той бе вслушан в народната реч и песен, в гнева и милостта на хората. С една-две фрази Сивриев умееше да ни внуши природна картина или душевно състояние, да бъде автентичен и мащабен – от детайла до голямото философско обобщение.”

А друг негов близък приятел Иван Радоев го представя така:

„Такъв човек е Станислав Сивриев. Човек с богатства. Той носи две огромни теми – родното и войната. Един живот няма да му стигне, за да запечата на книга изобилието на преживяното от него. Разказите му за войната нямат нищо общо с написаното досега в нашата литература. Той ги пише със суров бабеловски патос. Всичко е истинско, лишено от патриотарство. А родопските му истории са просто дар Божий. Той е гражданин от високо качество. Над него не лежи сянката на компромиса.”

Книгата „Върти се, върти се...” ще бъде представена за първи път в родния му Златоград от
Иван Гранитски и съгражданина му актьора и писателя Вели Чаушев в събота, 11 април.

По инициатива на Община Златоград и „Бултекс“ ЕООД ще бъде открит барелеф на писателя в новопостроената „Сивриева къща“. Ще бъде открита и осветена и зала „Станислав Сивриев“.
Автор:
Издателство "Захарий Стоянов"
Публикация:
09.04.2009 г. 21:21
Посетено:
1359
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7668-vrashtane-kam-stanislav-sivriev