Издания / премиери

Красимир Машев и Иван Петров с приятелска премиера за Първи април

„Сатирични строфи” и „Субективизми”

◊ СЪБИТИЕТО

В Международния ден на хумора и шегата, Първи април, 
Красимир Машев и Иван Петров канят на приятелска литературна премиера.

На 1 април 2009, от 18 часа двамата ще представят пред по-широка публика новите си книги, и двете издадени от ИК „
Зограф” - Варна. Премиерата ще се състои в салона на Кукления театър.


◊ КНИГИТЕ

„Сатирични строфи” на Красимир Машев включва епиграми, експромпти, каламбури, аксиоми и епитафии, писани, по думи на автора, през изминалите 35 години, „по време на многобройните ми пътувания между държавните ни граници с различни превозни средства – от магарешка каручка до Ту-134. Затова в тях се усещат както неравностите по пътищата на нашата малка, но бедна (вече и духом) страна, така и полетите на мисълта”. Текстовете в книгата са съпътствани от карикатурите и рисунките на Борис Димовски, Георги Чаушов и Ивайло Нинов.

„Субективизми” на Иван Петров включва размишления на автора по различни теми. Обемът на „субективизмите” варира от едно до десетина изречения.


◊ АВТОРИТЕ

Красимир Машев е роден през 1948 год. в село (сега град) Тръстеник, Плевенско. Завършил е педагогика и история в СУ „Кл. Охридски”, а по-късно и книгоиздаване във Факултета по журналистика. Работил е като криминален инспектор в МВР и редактор в редакция за българска художествена литература в книгоиздателство „Г. Бакалов” (”Галактика”) във Варна, където живее от 1973 г. Автор е на книги със сатирични стихове, на книги за деца, на документална проза (включваща и биографични книги за поета
Петър Алипиев и актьора Кирил Господинов), стихотворни преводи, либрета и текстове за песни. Съставител е на „Антология на българската епиграма”.  В Държавен куклен театър – Варна в края на 2008 г. се игра неговата пиеса „Коледна магия”. В близко бъдеще предстои да бъде поставена приказката „Дядо и ряпа” по негов сценарий.    

Иван Петров е известен като дългогодишен актьор в Държавен куклен театър – Варна и голям приятел на Красимир Машев. Известен е още и с името Соколов. Актьорът е роден през 1943 г. в Каспичан. От 1964 г. е актьор в куклените театри в Шумен, Русе, Бургас, Търговище, а от 1977 г. е актьор в Държавен куклен театър – Варна, където щастливо се пенсионира, но продължава да играе. Безбройни са ролите, с които е запомнен на сцената във Варна. През 1985 г. печели награда за актьорско майсторство на ІV Национален преглед на куклените театри за ролята на Вълка Пасю в "Както казват французите". Последната му роля бе тази на Дядо Коледа в „Коледно веселие с Цвятко и Брадатко”. „Субективизми” е третата книга на Иван Петров, след „Непроведени разговори” (поезия) и „Руините на лятото” (поезия и афоризми).


◊ ОТКЪСИ

Из „Сатирични строфи”

СМЕЛОСТ
Пред нищо окото му не мига –
досега не е виждало книга.

IN MEMORIAM
Той няма вече да им пречи.
И бе възпят в надгробни речи.

НАУЧНО СЪОБЩЕНИЕ
    На археолога Александър Минчев
Българите се закопаваме сами
отдавна. И без да жалим сили.
Затова има по нашите земи
най-много надгробни могили.      


Из „Субективизми”

„Храна” и „подслон” нямат преносен смисъл.

*
Досега у нас нямаше бедни и богати – само малцина, които живееха добре, и други, оставили се да бъдат убедени, че и те изпитват същото.
  
*
За гузния все пак има някаква надежда – той изпитва угризения.

*
Лесно е да отстреляш този, комуто Бог е дал всичко, освен защитна окраска.
 
 
• Подбраните откъси от двете книги са резултат от абсолютен субективизъм!


Автор:
Елена Владова, PR Куклен театър
Публикация:
30.03.2009 г. 17:30
Посетено:
862
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7605-krasimir-mashev-i-ivan-petrov-s-priyatelska-premiera-za-parvi-april