Издания / премиери

Французин създава научни комикси за малки и големи

Астрофизикът Жан-Пиер Пети се счита за пионер в областта на жанра научен комикс

Французин създава научни комикси за малки и големи


◊ СЪБИТИЕТО

Отскоро и на български език могат да се прочетат комиксите на французина Жан-Пиер Пети, създател на жанра научен комикс. Албумите му се разпространяват безплатно чрез сайта на асоциацията „Знание без граници” (Savoir sans frontières), на която заедно с Жил д’Агостини авторът е съосновател.

Комиксите могат да бъдат свободно теглени и възпроизвеждани (целите или откъси от тях), при условие че не се употребяват с комерсиални цели. Особено подходящи са за ученици, за преподаватели в училища и дори университети, тъй като могат да бъдат полезни в рамките на образователната програма. Могат да се разпространяват от общински, училищни и университетски библиотеки в печатен вид или чрез интернет. Предназначени са и за всички любознателни читатели и любители на комикс културата, а дори и за професионалистите в научната сфера.

Комиксите са достъпни на български език на адрес: http://www.savoir-sans-frontieres.com. Могат да се търсят директно и в раздела с новини:     
http://www.savoir-sans-frontieres.com/JPP/telechargeables/znouveautes/nouveautes.htm
 

◊ ЗА АВТОРА

Жан-Пиер Пети е учен с широка международна известност. Физик (теоретик и експериментатор), математик – автор на задълбочени трудове в областта на магнитната хидродинамика, физиката на плазмата, астрофизиката (теория за формирането на галактиките и теория на Вселената). Бил е изследователски директор в Националния център за научни изследвания на Франция (CNRS).

През 2005 г. съвместно с приятеля си Жил д’Агостини, Жан-Пиер Пети създава асоциацията „Знание без граници” с цел да разпространява безплатно познанието по света, включително постиженията на науката и техниката. Научно-познавателните му комикси засягат различни научни области - астрофизика, аеродинамика, електротехника, информатика, кибернетика, икономика, история.


◊ ЗА КОМИКСИТЕ

Постоянните герои в комиксите на Жан-Пиер Пети са любознателният млад изобретател и любител на научни експерименти, Анселм Лантурлу, неговата красива и умна приятелка Софи, пеликанът Леон и охлювът Тирезий. Чрез приключенията на Анселм Лантурлу и постоянно съпровождащите го герои, Жан-Пиер Пети обяснява на читателите сериозни научни идеи и понятия, прокарвайки в диалозите и доста чувство за хумор.

Наред с комиксите, засягащи научни теми („История на Космоса”, „Обиколка на света за 80 минути”, „За какво мечтаят роботите”, „Черната дупка”, „Всичко е относително” и др.), не липсват и по-забавни комикси, като „Пепеляшка 2000” и „История за гущерчето, което се научило да лети”. Особено актуален за настоящата икономическа ситуация в света е комиксът „Икономикон”, който по забавен и ироничен начин обяснява зараждането и законите на икономиката.
      
Броят на преведените комикси се увеличава с всеки изминал ден. В момента на разположение за безплатно теглене са 251 комикса на 31 езика, сред които един от езиците, говорени в Република Руанда и индонезийски. Авторът има желание да обогати и допълни своята колекция от комикси, като създаде първоначално комикси за 12-годишни читатели. В момента се работи и върху „говорещи” комикси за неграмотни, както и върху двуезични комикси, които да послужат за изучаването на чужд език, изхождайки от майчиния.

Елена Владова, преводач 



Автор:
Елена Владова
Публикация:
17.03.2009 г. 13:58
Посетено:
5916
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7519-frantsuzin-sazdava-nauchni-komiksi-za-malki-i-golemi