Издания / премиери

Софийска премиера на "Имало едно време в Габрово"

Най-съвременната визуална енциклопедия за града край Янтра

Софийска премиера на "Имало едно време в Габрово"


◊ СЪБИТИЕТО

На 17 март 2009 от 17.30 часа в СУ "Свети Климент Охридски", Нова конферентна зала (ет. 2, вход откъм ул. "Шипка") ще се състои

софийската премиера на изданието “
Имало едно време в Габрово” на Даниела Цонева и Момчил Цонев - най-съвременната визуална енциклопедия за града край Янтра.

Събитието ще се открие лично от кмета на Община Габрово Томислав Дончев. Гости на премиерата са издателят на книгата Румен Баросов от Фондация за българска литература (София), както и рецензентът й проф. Стефан Дойнов от Института по история при БАН.

Организатори са Община Габрово, Фондация за българска литература, Регионален исторически музей - Габрово и Обществен комитет „Васил Левски” - Габрово.


◊ КНИГАТА

„Имало едно време в Габрово”
включва 426 архивни фотографии и 30 илюстрации на старо Габрово от 70-те години на ХІХ век до 70-те години на ХХ век - столетието, в което градската архитектура на индустриалния център претърпява уникална промяна. Книгата се издава от Фондация за българска литература и Обществен комитет „Васил Левски” - Габрово с подкрепата на Министерство на културата, РРЦК „Фабриката”, неправителствени и бизнес организации от Габрово.

Както пише деканът на Историческия факултет на Софийския университет доц. Пламен Митев в предговора на книгата, „инициативата на Даниела Цонева и Момчил Цонев да съставят илюстрования сборник ”Имало едно време в Габрово” е едно похвално начинание, заслужаващо искрена адмирация и подкрепа..."

Дългогодишната издирвателска работа из фондовете и сбирките на големите национални архивохранилища и музеи, както и из различни частни колекции, са дали възможност на Даниела Цонева и Момчил Цонев да преоткрият “живата”, “неподправената” история на Габрово.”

. За повече информация за книгата, посетете блога на "Имало едно време в Габрово" http://gabrovoednovreme.blogspot.com



Автор:
Публикация:
14.03.2009 г. 16:27
Посетено:
1191
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7498-sofiyska-premiera-na-imalo-edno-vreme-v-gabrovo