Издания / премиери

Премиера на "Зодиак на смъртта" от Пламен Асенов

Поетическо изследване на смъртта и любовта

Премиера на "Зодиак на смъртта" от Пламен Асенов


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "
Жанет-45" и книжарници "Хеликон" Ви канят на

представяне на поетичната книга
“Зодиак на смъртта. Стихотворения” на Пламен Асенов

. Представя Георги Ангелов


11 март (сряда) 2009 г., 18.30 ч.
София, книжарница "Хеликон", бул. "Патриарх Евтимий" 68


◊ ЗА КНИГАТА

Книгата „Зодиак на смъртта“ е писана тринадесет години (1989–2002). Въпреки този дълъг период обаче и въпреки че в нея се преплитат стилистични нюанси от твърде различни поетични традиции – от древен Шумер и Египет, през японското хайку, до модернизма на ХХ век – тя запазва силното си поетическо единство, като се концентрира върху темата за смъртта по необичаен, поне за българската поезия, начин. В заглавния цикъл „Зодиак на смъртта“ основният въпрос е „Как умираме?“. Но тук, а и в стиховете от другите три цикъла – „Цветове и природи“, „Градове“ и „Митография II“, зад технологията на смъртта се провиждат още по-важните въпроси: защо умираме, как живеем, откъде намираме сили да устоим. Ключова тема в това поетическо изследване на смъртта е любовта – не само в отношенията мъж-жена, но и любовта към света наоколо, към дребните неща, които, бидейки постоянно пред очите ни, често не забелязваме. Любовта към това, което човек е и което човек прави. Книгата е наситена с митологична образност, но срещата й с модерното съзнание, което не просто вижда абсурдите, а живее с тях или въпреки тях, изостря сетивата на читателя за нов поглед към стария начин, по който душата съществува. 
   

◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Пламен Асенов e роден през 1958 година в Пловдив. Завършил е гимназия в родния си град и Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“.

От 1981 до 1991 година работи като журналист в различни вестници: в. „Нов живот“ – Кърджали, „Демокрация“ и „Подкрепа“ – София.

От началото на 1991 до края на 2005 година е кореспондент на Българската редакция на ВВС.

След 2005 година, когато Българската редакция е закрита, като журналист на свободна практика пише анализи за вестниците „Дневник“ и „Сега“, за базирания в Лондон сайт kafene.net  и е политически коментатор за България на радио SBS – Мелбърн, Австралия.

От началото на 2006 година започва да работи и като сценарист на документални филми. Заедно с режисьора Дамян Серкеджиев е автор на поредицата от 25 документални филма „Лица от България“, излъчена по БНТ през 2006/2007 г.

Пламен Асенов е автор на три театрални пиеси, няколко книги с разкази и три книги поезия. Първата от тях  – „Стихотворения“, е издадена в Париж през 1989 г. от българското емигрантско издателство „L'Avenir“ (Бъдеще). „Стихотворения“ има второ, българско издание – Пловдив, 1991 година, самостоятелно издание на тогавашното пловдивско списание „Тракия“.

През май 2007 година се появява „Цвета и Търла-Мърла“, първа част от детската поредица „Светът на Цвета“, издателство „Жираф“, Пловдив.


Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
10.03.2009 г. 14:08
Посетено:
692
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7455-premiera-na-zodiak-na-smartta-ot-plamen-asenov