Издания / премиери

Премиера на "Небе и ад" от Ана Александрова

Поезия, изградена от музика и багри

Премиера на "Небе и ад" от Ана Александрова


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Захарий Стоянов"
има удоволствието и честта да Ви покани
на
премиера на стихосбирката на Ана Александрова "Небе и ад"


10 март (вторник) 2009 г., 18,00 ч.
Литературен салон галерия „Захарий Стоянов“
Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“,
ул. „Н. Ракитин“ 2, ет. 4


◊ ЗА КНИГАТА

За добрата художествена основа на новата българска поезия още в началото на нейното развитие дял има и талантливото женско присъствие. В края на ХІХ и началото на ХХ век се налагат изявите на Николица–Спасо Еленина, Екатерина Ненчева, Мара Белчева, по-късно Дора Габе, Елисавета Багряна, Магда Петканова и на още няколко имена.

Подобно явление се наблюдава и в края на ХХ и началото на ХХІ век. Между най-изявените днес поетеси е и Ана Александрова. Години наред тя привлича вниманието ни с чудесната си лирика, преливаща с богати багри, тонове и нюанси. Не по-малко е известна и със значимите си трудове върху теорията, историята и критиката на балетното изкуство, с високохудожествените си преводи на немски и руски поети, с разказите, приказките и стихотворенията си за деца.

В новата си стихосбирка „Небе и ад” поетесата е подбрала творби, които най-ярко характеризират самородния ù поетичен талант и стил. Широкият тематичен диапазон, определящ предишните ù стихосбирки, тук – в „Небе и ад” – е съсредоточен в една основна насока – любовта като смисъл и начин на живот. Каквото и да пресътворява в образи, метафори и картини поетесата – родно място, детство, любим човек, красота в изкуството, природни тайнства и чудеса – то е породено от обич и е пресътворено с обич.

Стихосбирката „Небе и ад” е и своеобразна стъпка към себепознание, омъдрял – но проницателен – поглед, преосмислящ човешките и творческите страсти, желания, противоборства, амбиции, управляващи видимата страна на света и живота. И достига до промисъла, че от болката се раждат тържествата на хармонията и смисълът на съществуването ни. И че истинските нравствени и духовни стойности се откриват само на онези, които могат да виждат отвъд видимото.

Новата лирична книга на Ана Александрова е емблематична – поетично „житие” на сложната, богато надарена, противоречива и ранима нейна душевност. На изстраданото ù творческо и житейско развитие. На любовта, която продължава кръстно да разпъва неспокойната ù, непрекъснато търсеща и лутаща се между небето и ада творческа и нравствена същност.

Благовеста Касабова


Автор:
Издателство "Захарий Стоянов"
Публикация:
08.03.2009 г. 12:58
Етикети:
Посетено:
1176
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7444-premiera-na-nebe-i-ad-ot-ana-aleksandrova