Издания / премиери

Премиера на "Градът на амазонките"

Миглена Николчина в Пловдив

Премиера на "Градът на амазонките"


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45" Ви кани на представяне на поетичната книга на Миглена Николчина "Градът на амазонките".

Заповядайте на 10 март 2009 (вторник), 18.30 ч.
Пловдив, Стария град, Балабанова къща


◊ ЗА КНИГАТА

Градът на амазонките
Гласове на древни поети, амазонки, мъртви рейнджъри, небесни светила и призоваващи влюбени се преплитат в тази книга, водена от Орфеевото разбиране за поезията като стихия, чиято задача е не да жали и разказва за автора си, а да слее прозрачната му сянка с други светове и съществувания. Наред с познатите лирически жанрове „Градът на амазонките“ включва нови образувания като жанра на зирката („жанрът на зирката е процеп в съня“) и лирическия абект („абектът е залепнал с крехките си крачета върху реалното като муха върху мухоловка“).

Книгата събира както вече издавани, така и непубликувани досега стихотворения, като по такъв начин чертае път от мистично-приповдигнатите нагласи на 80-те години през сътресенията и асимволиите на прехода към разомагьосания елегизъм на една сдържана конкретика с днешна дата.


• Тук можете да прочете отзив за стихосбирката:
http://www.kultura.bg/article.php?id=15041

А тук може да прочетете първото издание на книгата, в електронен вариант: "Градът на амазонките" от Миглена Николчина (Варна: LiterNet, 2004), публикувана като една от стихосбирките на 80-те в поредицата "Неприспособимите" (съставители и редактори: Албена Вачева, Георги Чобанов).
Автор:
Яна Цветкашка
Публикация:
05.03.2009 г. 17:03
Етикети:
Посетено:
630
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7428-premiera-na-gradat-na-amazonkite