Издания / премиери

Четвърти брой на сп. "Факел" (2008)

Четива за ценители

Четвърти брой на сп. "Факел" (2008)


◊ СЪБИТИЕТО

Излезе новият четвърти брой на сп. "Факел" за 2008 г. - литературен тримесечник с гл. ред. Георги Борисов. В том от 368 страници можем да прочетем проза, поезия, повести, интервюта, есета.


◊ НЯКОИ АКЦЕНТИ В БРОЯ

В бр. 4 ще прочетем повестта на Людмила Петрушевская “Времето нощ” в превод на Мария Станкова, както и есета от авторката и интервю с нея в превод на Любов Кронева.

В броя е представена и още една повест – “Поетът и мърлата” от Вячеслав Пиецух и неговото есе “Пособие за възпитаване на добър човек” в превод на Здравка Петрова.

С незначителни съкращения са поместени записите от дневниците на Лидия Чуковская, посветени на Солженицин и излезли в сп. “Новый мир”, кн. 9/2008 г., както и статията на Александър Солженицин “Образованщина”.

По темата за интелигенцията са публикувани и статиите на Владимир Кормер “Двойното съзнание на интелигенцията и псевдокултурата” и на Александър Кустарьов “Конгломератът “интелигенция” и неговия наратив”, а също така и интервю с Александър Пятигорски “Формира се нов интелектуален елит” в превод на Димитър Кирков.

Значително място в този брой е отделено и на неруските автори Снежана Иванова, Николай К. Витанов, Георги Едрев и Димитър Бочев, както и на Макс Тегмарк, Лий Смолин, Хана Арент и др.


*
Списанието може да закупите от книжарница "Книгосвят" - Факел, бр. 4, 2008 - цена 8.00 лв.
Автор:
Публикация:
21.02.2009 г. 20:00
Етикети:
Посетено:
1079
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7346-chetvarti-broy-na-sp-fakel-2008