Издания / премиери

Премиера на "Молекула любов" от Венко Евтимов

Изпепеляващо искрени стихотворения

Премиера на "Молекула любов" от Венко Евтимов


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Захарий Стоянов"
има удоволствието и честта да Ви покани

на премиера на стихосбирката на Венко Евтимов „Молекула любов“


18 февруари (сряда) 2009 г., 18,00 ч.
Литературен салон галерия „Захарий Стоянов“
Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“,
ул. „Н. Ракитин“ 2, ет. 4


◊ ПОЕЗИЯ – ГЛЪТКА ЖИВА ВОДА

Венко Евтимов е един от поетите, които нямат нужда от представяне. Той тръгна по своята литературна пътека още през 80-те години на миналия век – скандално млад и талантлив. Постепенно пътечката се превръщаше в път, докато се вля в магистралата на българската поезия.

Издателство „Захарий Стоянов” представя пред широката читателска аудитория избраната лирика на поета „Молекула любов”. В книгата са събрани едни от най-изпепеляващо искрените стихотворения в любовната ни поезия. Те са заредени с такава внезапна и едновременно дълбоко осъзната страст, пречупени са през призмата на дебнещото ни отвсякъде бездуховно всекидневие, заредени са със спасителните молекули на любовта, с които животът доказва по безспорен начин своята непреходност и безкрайност.

Венко Евтимов е самобитен, ярък, повлиян от народните традиции и същевременно адски модерен поет. При него очите на любимата са „среброковани менци, стаили виното на мелнишка лоза”, но „Чорапогащникът, ефирна змийска кожа се свлича от кристалния й крак”. И това не е обикновена еклектика, а живородена и жизнеустойчива поезия. Поезия, която е спасителна глътка жива вода, за всеки, който може да отсее истинското от ментето, за да спаси молекулата любов в себе си.

Маргарита Петкова

Автор:
Издателство "Захарий Стоянов"
Публикация:
16.02.2009 г. 21:23
Етикети:
Посетено:
1623
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7319-premiera-na-molekula-lyubov-ot-venko-evtimov