Издания / премиери

Представяне на книга на Петя Александрова в Сливен

Премиера на "Дай ми хиляда целувки..." - 21 истории за любовта

Представяне на книга на Петя Александрова в Сливен


◊ СЪБИТИЕТО

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” покани почитателите на словото за отбелязване празника на влюбените – Св. Валентин, с книгата на Петя Александрова „Дай ми хиляда целувки...” (изд. „Дамян Яков”, ред. М. Стефанова, С., 2008).

Книгата включва 21 истории за любовта на световноизвестни личности: творци на перото, държавници, актьори, скулптори, режисьори и др. За творбата говори писателят Атанас Славов, който очерта търсенията на авторката в различните жанрове и открои отликите на стила и подхода й в настоящото издание - с изобразяване сферата на творческите и интимните човешки взаимоотношения и партньорства.


◊ ПОВЕЧЕ

В книгата присъстват разказите за видни хора, музите и любимите им, като Екатерина Велика, Огюст Роден, Фредерик Шопен, Чарли Чаплин, Роберто Роселини, Антоан дьо Сент Екзюпери, за българите Пейо К. Яворов, Пенчо Славейков, Теодор Траянов, Яна Язова и др. Чрез емоционалния поглед, разказа за тях и коментара, П. Александрова прави нееднородни опити да надмогне познатите факти и известните истории за люде, вълнуващи човечеството години с интимния си свят. Ат. Славов подчерта, „че открехва врати, зад които се крият по-различни неща от видимите”; акцентира на образността и критериите за подбор на творческите индивидуалности, очертани след запознаване с техни писма, документи, дневници. Началото е поставено с поръчка от списание за написване на „интригуващо  и популярно четиво”, като историите достигат постепенно нарастват. Авторката изрази твърдението, че „живеем във времена на безлюбовие, а всеки има нужда да бъде обичан и да дава любов”. Тя прочете историята за привързаността на Екзюпери и съпругата му Консуело, както и възприе идеята на присъстващите за продължение в друга книга на любовните истории на „бележитите”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
14.02.2009 г. 01:42
Посетено:
1564
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7309-predstavyane-na-kniga-na-petya-aleksandrova-v-sliven