Издания / премиери

Премиера на "Богът на дребните неща" от Арундати Рой

Блестящ дебютен роман, отличен с наградата "Букър"

Премиера на "Богът на дребните неща" от Арундати Рой


◊ СЪБИТИЕТО

ИК “Жанет 45” и Кафе „Онда”
представят

Богът на дребните неща
премиера на книгата на Арундати Рой (Индия)

Представят:
. Леда Милева (преводач)
. Даниела Кънева (журналист)
. Таня Евтимова (индолог, преподавател в СУ)
. Жени Божилова (редактор)
. Диана Иванова (журналист)
. Манол Пейков (издател)


На 18 февруари 2009, сряда, 19.00 ч.
Кафе „Онда”
София, бул. “Цар Освободител” 8
(Срещу Руската църква)◊ ЗА АВТОРА И ПРЕВОДАЧА

Арундати Рой
(
Arundhati Roy) е първият живеещ в Индия автор, отличен с наградата „Букър“ (1997) за романа си „Богът на дребните неща“ (The God of Small Things), смятан за едно от най-силните заглавия в историята на престижната награда. Книгата е преведена на повече от 30 езика и е световен бестселър.

Рой е родена през 1961 г. в Шилонг, но прекарва детството си в Керала. На 16 години заминава за Делхи, където завършва архитектура и започва да пише сценарии за киното и телевизията. „Богът на дребните неща“ е единственият й роман засега. След неговия успех Рой концентрира писателските си усилия върху болезнени политически и социални въпроси като безогледната индустриализация и ядрената политика на Индия, външната политика на САЩ, войната срещу тероризма и глобализацията.

През 2002 Арундати Рой получава наградата на фондацията „Ланан“ за културна свобода, а през 2004 наградата за мир „Сидни“ за социалната си активност и подкрепа на ненасилието. През 2005 участва в Световния трибунал за Ирак, а през 2006 е отличена с наградата на Индийската литературна академия „Сахитя”, но отказва да я приеме в знак на протест срещу политиката на индийското правителство.


Леда Милева
, известната писателка и общественичка, заемала ръководни постове в някои наши културни институции, прави първите си стихотворни преводи още като ученичка в Американския колеж. Оттогава до днес е превела редица романи и претворила на български произведения на десетки световни поети. Съставител е – заедно със съпруга си Николай Попов – на антологии на съвременната американска, английска и африканска поезия, в които са включени много нейни поетични преводи от английски и френски език.


◊ ЗА КНИГАТА

„Богът на малките неща“ е роман с мощен и необикновен глас, който остава да кънти в съзнанието на читателя. Действието се развива предимно в Керала, Индия през 1969 година и разказва историята на Рахел и нейният брат-близнак Еста, които научават, че целият им свят може да се промени за един-единствен ден, а любовта и живота могат да бъдат погубени за миг. Въоръжени само с несъкрушимата си детска невинност, те се опитват да си запазят кътче детство всред развалините на своето семейство. Сърцераздирателен и мил, но в същото време циничен и дълбок роман, който заслужава да бъде поставен редом до творбите на Салман Рушди и Габриел Гарсия Маркес.

„Романът съдържа такава магия, тайнственост и тъга, че затваряйки последната страница, читателят решава да го препрочете. Незабавно. Толкова натрапчиво прекрасен е.“
— USA Today

„Едно изключително произведение на изкуството, един дебют в стила на Тайгър Уудс. Авторката прави дълъг пас към сферата на социалните и космически внушения, но едновременно с това е брилянтна и в играта си на къси разстояния. Като храм, построен от верни поклонници, „Богът на дребните неща“ е една солидна взаимосвързана конструкция от изящни детайли...”
—  Джон Ъпдайк, The New Yorker

„Първият роман на награждаваната индийска сценаристка Арундати Рой си играе с думите подобно на вихрушка, която се извива от страниците като брилянтна джаз-импровизация. „Богът на дребните неща“ в същността си е историята на брата и сестрата близнаци Еста и Рахел и тяхното семейство, но усещането е като за милиони истории, които се преплитат до безкрай, като плод на гениален детски мозък, който поглъща всичко и го преобразява чрез магията на поезията. Романът е едновременно екзотичен, но и близък на западния читател, написан на език, който е напълно нов и вдъхновен от индийското културно и езиково влияние.”
Amazon.com

„Чувствената проза на Арундати Рой, подобно на сън, населен от замайващо красиви образи и остри прозрения за човешката природа, очертава нови измерения в жанра на магичната и пъстроцветна литература. Историята, започваща с погребението на малката Софи Мол, братовчедка на главните герои близнаците Рахел и Еста, се развива в Керала, Индия, в края на 60-те години на 20. век, когато комунизмът вече е разклатил устоите на вековната кастова система. Заплетената и изпълнена с напрежение фабула разкрива семейните търкания, довели до съдбовната нощ и удавянето на Софи. Зад тази трагедия се крият местни обичаи, обществени забрани и исторически наслагвания, чиято съвкупност в един фатален момент разтърсва необратимо и драматично едно семейство. Рой улавя искрените наблюдения на децата, но и неразбирането им на сложния емоционален свят на възрастните. Рахел забелязва, че „в такива времена се изричат само Дребните неща. Големите неща се спотайват и остават недоизказани.“ Пропита с тъга и мъдрост, гледната точка на децата никога не е представена опростенчески, а образите на възрастните проницателно и комплексно разкриват техните слабости, а в един случай и отблъскваща злостна сила... Рой е майстор на разказа и конструкцията, и притежава забележителна яснота на погледа и оригинален стил.
— Publishers Weekly                       

„В това „болезнено изследване на изгубването на детската невинност“ се отразяват болките на растежа на съвременна Индия. Братът и сестрата близнаци Еста и Рахел са в центъра на едно семейство в криза и в сърцето на тази „разтърсваща и добре написана книга“.
— Library Journal

„По-лесно е да се говори за дребните неща, защото големите неща в живота са твърде сложни и болезнени. Но дори и малките неща могат да придобият огромни размери и всичко да се промени драстично в един ден, в един-единствен момент. Това са нещата, върху които размишлява в дебютния си роман Арундати Рой, една изключително оригинална и изящно изплетена история, развиваща се в малкото градче Айеменем в щата Керала, Индия. Книгата разказва за брат и сестра близнаци, чиято майка е изоставила жестокия си съпруг и живее със сляпата им баба и любезния им, но неспособен чичо Чако. Бившата жена на Чако, англичанка, се завръща след дълго отсъствие в Айменем с красивата си малка дъщеря. Тяхното пристигане не само разрушава крехкия баланс на семейството, раздирано от противоречия, но и съвпада с политически размирици. Близнаците и братовчедка им преливат от младежка интелигентност, невинна любов и копнеж, любопитство и страх, но трагедията ги сполетява, преди да успеят да се опознаят – като нещастен случай (причинен от безгрижието на любовта), а след това като убийство (породено от древно суеверие). Заплетената, омагьосваща и на места иронична приказка на Рой носи позитивна митичност със своята космическа неизбежност, емоционално наситена цикличност и парадоксална мъдрост.”
— Booklist

„Един блестящ дебютен роман, разплитащ объркана мрежа от сексуални и кастови конфликти с ярък стил, напомнящ ранните творби на Салман Рушди... Като тайнствена история с добре отмерен ритъм, а на места и подобно на индийска версия на „Брулени хълмове“, това е една невероятна и примамваща като трескав сън творба, един наистина впечатляващ дебют.”
— Kirkus Reviews

„Прекрасен и смайващ дебют.“
— Washington Post Book World

„Изключително! Блестящ първи роман!“
— Newsweek

„Прозата на Арундати Рой е толкова изключителна и същевременно изпълнена с въображение и морални дилеми, че оставя читателя запленен през целия роман.“
— New York Times Book Review

„Сложна структура, майсторско боравене с времевата концепция, смелост в избора на теми, но може би най-забележителното в романа е изкусният език на Арундати Рой.“
— Maclean's

„Завладяваща и невероятно ярка приказка за забранена любов и катастрофалните й последствия. Романът на Арундати Рой излъчва несравнима магия и тайнственост.“ 
— The Toronto Star

„Рой изтъкава смелото си и стряскащо повествование чрез поредица от блестящо предадени сцени. Забележително!“
— The Globe and Mail

„Наситено с поетични образи и изтъкано от мъдрост, пъстроцветното платно на книгата е шедьовър в прозата, една творба, която трябва да се вкуси и запомни.“
— The London Free Press

„Един дебютен роман със забележителен глас и оригиналност – подобно на Рушди, Арундати Рой обича звука и играта с думите. „Богът на дребните неща“ е едновременно забавна и изпълнена с прозрения книга.“
— The Edmonton Journal


Автор: ИК "Жанет 45"
13.02.2009 г. 21:18
Посетено: 1463
Етикети: Премиера
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7306-premiera-na-bogat-na-drebnite-neshta-ot-arundati-roy