Издания / премиери

Представяне на българския превод на "Кримски сонети" от Адам Мицкевич

Премиера в Полски институт в София

Представяне на българския превод на "Кримски сонети" от Адам Мицкевич


◊ СЪБИТИЕТО

Полският институт в София и Издателство “Захарий Стоянов”
представят
българския превод на книгата “Кримски сонети” на Адам Мицкевич (Издателство “Захарий Стоянов”)

. Книгата ще представи Иван Гранитски, директор на Издателство “Захарий Стоянов”
. “Кримски сонети” в изпълнение на Богдан Глишев, актьор в Театър “София”


17 февруари  2009 г., вторник, 18 ч.,
Полски институт, ул. “Веслец” 12



◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Адам Мицкевич (1798-1855) - велик полски поет, драматург, публицист и революционер. Автор на поемите "Задушница” и народната епопея "Пан Тадеуш”. През 1822 г. издава том с поезия, който слага началото на прелома в полската литература. За участие в тайни организации през 1823 г. е арестуван и 5 години прекарва в далечна Русия. Там се запознава с Александър Пушкин. Тогава пише “Кримски сонети” и II и IV част на “Задушница”, която по-късно се превръща в едно от най-великите произведения на полската поезия.

През 1848 г. взима активно участие в Пролетта на народите, като организира Полски легион в Италия и участва в юнската парижка революция. През 1855 г. заминава за Константинопол, за да помогне за създаване на полски легион. Мисията му е прекъсната от внезапна смърт на 26 ноември 1855 г. Погребан е в полското гробище в Париж, а в 1890 г. тленните му останки тържествено са пренесени във Вавел. 

   
◊ ЗА КНИГАТА

Съставителството и голяма част от преводите, поместени в “Кримски сонети”, са дело на големия български преводач Стоян Бакърджиев, както и на Иван Вазов, Кирил Христов, Людмил Стоянов, Дора Габе, Николай Ковачев, Росица Бонева, Хр. Кесяков. Книгата включва студиите на Ванда Смоховска-Петрова „Мицкевич на българска земя“, на проф. Боян Пенев „Българските преводи на Кримски сонети“ и библиография на преводите на „Кримски сонети“.

. Книгата е издадена със съдействието и финансовата подкрепа на Полския институт в София.

Вход свободен

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
13.02.2009 г. 17:08
Посетено:
1976
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7304-predstavyane-na-balgarskiya-prevod-na-krimski-soneti-ot-adam-mitskevich