Издания / премиери

Майка и син представят най-новата история на Габрово

"Имало едно време в Габрово" - историята на града в текст и фотографии

Майка и син представят най-новата история на Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

На 17 февруари 2009 от 18 часа в Регионалния исторически музей – Габрово ще се състои премиерата на изданието “
Имало едно време в Габрово” на Даниела Цонева и Момчил Цонев - най-съвременната визуална енциклопедия за града.

Събитието ще се открие лично от кмета на Община Габрово Томислав Дончев. Гост на премиерата е рецензентът на книгата проф. Стефан Дойнов от Института по история при БАН. Организатори са Община Габрово, Фондация за българска литература, Регионален исторически музей - Габрово и Обществен комитет „Васил Левски” – Габрово.

. По същото време в музея ще се открие и специална изложба с над 100 фотографии от старо Габрово, посветена на новото издание.


◊ КНИГАТА

Имало едно време в Габрово включва 426 архивни фотографии и 30 илюстрации на старо Габрово от 70-те години на ХІХ век до 70-те години на ХХ век - столетието, в което градската архитектура на индустриалния център претърпява уникална промяна. Книгата се издава от Фондация за българска литература и Обществен комитет „Васил Левски” – Габрово с подкрепата на Министерство на културата, РРЦК „Фабриката”, неправителствени и бизнес организации от Габрово.

Както пише деканът на Историческия факултет на Софийския университет доц. Пламен Митев в предговора на книгата, „инициативата на Даниела Цонева и Момчил Цонев да съставят илюстрования сборник ”Имало едно време в Габрово” е едно похвално начинание, заслужаващо искрена адмирация и подкрепа... Дългогодишната издирвателска работа из фондовете и сбирките на големите национални архивохранилища и музеи, както и из различни частни колекции, са дали възможност на Даниела Цонева и Момчил Цонев да преоткрият “живата”, “неподправената” история на Габрово.”


◊ АВТОРИТЕ

След „Историята на града Габрово и габровските въстания”, публикувана от братята Христо и Петър Гъбенски, „Имало едно време в Габрово” е втората история за нашия град с автори в роднинска връзка – майка и син.
 
Даниела Цонева е един от утвърдените изследователи на възрожденско Габрово с многобройни научни публикации. Автор е на книгата “Габровските квартали - родени от пътя, закърмени от реката”. Председател на Обществен комитет “Васил Левски” - Габрово. Носител е на Почетния знак на Община Габрово за 2001 г.

Момчил Цонев е журналист, писател и арт мениджър. За него това е трета книга за последните две години. Автор е на първия в България “Мултимедиен роман” (2008). През 2007 г. печели националната литературна награда "Хермес". През 2004 г. получава наградата на Община Габрово „Златен Хирон” за принос в развитието на града.
Автор:
11.02.2009 г. 12:20
Посетено: 867
Етикети: Габрово
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7284-mayka-i-sin-predstavyat-nay-novata-istoriya-na-gabrovo