Издания / премиери

Премиера на "Ловци на метафори" от Иван Гранитски

Книга с есета за художници от различни поколения

Премиера на "Ловци на метафори" от Иван Гранитски


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Захарий Стоянов"
има удоволствието и честта да Ви покани
на
премиера на книгата на Иван Гранитски "Ловци на метафори"
и
откриване на изложба на художници, представени в книгата


На 10 февруари (вторник) 2009 г., 18,00 ч.
в Литературен салон галерия „Захарий Стоянов“
Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“,
ул. „Н. Ракитин“ 2, ет. 4


◊ КНИГАТА

Книгата на
Иван Гранитски „Ловци на метафори“ представя двайсет майстори на изобразителното изкуство. Според проф. д-р Иван Маразов тази книга с есета за художници е важна за развитието на новия тип критическа мисъл. Защото тя е написана не от „художествен“, а от литературен критик. Освен всичко друго и от активен играч на галерийната сцена, защото именно Иван Гранитски организира изложбена зала в издателство „Захарий Стоянов“, която води изключително напрегнат живот. Подборът на художниците, които представят свои творби тук, се извършва от самия него. Това несъмнено е начин за влияние върху развитието на изкуството у нас, тъй като реално помага за поддържането на определени тенденции в него. Според проф. Маразов фигурата на общественик-издател-галерист-критик е уникална в нашата днешна действителност и съвместяването на всички тези функции може да осъществи единствено Гранитски.

Любопитното е, че Иван Гранитски не гледа към изобразителното изкуство с очите на литератор, както мнозина може би са очаквали, а със задълбочено разбиране на изкуството като специфичен език. Това „усещане за изкуство“ му позволява да лови метафорите в живописта, графиката и скулптурата.

И все пак кои са „любимците“ на Иван Гранитски, представени и с най-ярките си творби в прекрасно полиграфически изпълнената книга. Те са Анастас Константинов, Антон Гошев, Борислав Стоев, Валентин Дончевски, Володя Кенарев, Георги Зайков-Зайо, Греди Асса, Димитър Сотиров, Злати Златев, Иван Димов, Крум Дерменджиев, Любен Зидаров, Людмил Бонев, Милчо Талев, Никола Манев, Светлин Русев, Слав Бакалов, Христо Бараковски, Христо Михайлов и Цветан Казанджиев. Художници от различни поколения, автори с различен собствен стил, със свой оригинален принос и с ясни позиции в изкуството, много от които не са медийни любимци, дори живеят далеч от суетата на столичния град, но се трудят искрено и общуват резултатно с публиката.

Книгата е на издателство „Захарий Стоянов“, редактор е проф. Иван Маразов, графичният дизайн е на проф. Борислав Стоев.

Автор:
Издателство "Захарий Стоянов"
Публикация:
06.02.2009 г. 14:05
Посетено:
1284
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7256-premiera-na-lovtsi-na-metafori-ot-ivan-granitski