Издания / премиери

Премиера на "Будистки плаж" от Васил Георгиев

Премиера в София

Премиера на "Будистки плаж" от Васил Георгиев


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45" Ви кани на

премиера на дебютната книга на Васил Георгиев "Будистки плаж"
(сборник разкази)


На 5 февруари 2009 (четвъртък), 18.30 ч.
Столична библиотека, зала Надежда


◊ ЗА АВТОРА

Васил Георгиев е на 33 години и е от София. Публикува разкази и текстове в изданията „Капитал Light”, „Едно”, „Интро”, „Една седмица в София”, „Мениджър”, „Литературен вестник”, „Страница” и други. От 2006 г. Васил Георгиев води рубриката „Упътване”, в списание „Една седмица в София”, където представя по една софийска улица.

През 2008 г. разказът „Черният мъж” на Васил Георгиев печели първа награда на конкурса за къс разказ, посветен на 70 г. от смъртта на Йордан Йовков – организиран от дом паметник „Йордан Йовков“ – гр. Добрич и електронното издание „Литературен клуб“.

Васил Георгиев е доктор по право и работи като адвокат.


◊ КРИТИКАТА ЗА КНИГАТА

Прозата на Васил Георгиев предизвиква у читателя респект. От дебюта на Вергил Немчев с “Голямото глезене“ насам това е първият случай, в който виждаме автор без издадена досега книга, който да е толкова сигурен в нещата, които пише, с толкова добре преценено и балансирано самочувствие, който да е толкова разнообразен и в същото време да поддържа единството на собствения си стил, единството на своите белетристични решения. Сигурно е, че имаме пред себе си автор с голям творчески потенциал.

Как се противопоставя на инерцията на агресивния “действителен“ свят прозата от “Будистки плаж“? В текстовете на Васил Георгиев успешно съжителстват библейски пародийни реминисценции (“Ахасфер“), ретро-стилизации (“Цвета“), струпване на всевъзможни превозни средства (това е фокус в разказите “Някога“ и “Любов“), айсикю-кореспонденция, която се открива по следния елегантен начин: “Искаш ли да ти кажа нещо много тъжно“ (така започва разказът “Фрагменти от останалия живот“), множество нееднородни едно спрямо друго фантастични решения (например “Черният мъж“; “Варианти на падащо коте“; “Тръбите на Бога“), движещи се винаги на ръба на невъзможното повествователни маневри и обрати.

“Будистки плаж” е не само успешен дебют и не просто възможна добра книга. Ръкописът на Васил Георгиев е важна стъпка за развитието на българския къс разказ. В него се представя самото царство на късия разказ. Пространството, “Където човек е свободен“.
Борис Минков


"Докато четете "Будистки плаж", можете да забравите не само че е книга на млад писател, но и че изобщо е на български автор. Ех, казвал съм си, къде ги дебютите на Филип Рот (с романа "Сбогом, Колумб") и на Иън Макюън с разкази. Нямали са дори трийсет. И ето че сега постигам това спокойствие - не ме е срам, като чета български автор. Обикновено - не вярвам да не сте го изпитвали - прочитам няколко реда и се чувствам като дете, което си слага ръчичките пред очите при любовна сцена по телевизията."
Йордан Ефтимов
Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
04.02.2009 г. 13:29
Посетено:
1191
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7245-premiera-na-budistki-plazh-ot-vasil-georgiev