Издания / премиери

Премиера на ДТ "Гео Милев", Стара Загора

Спектакъл за "днешния ден"

Премиера на ДТ "Гео Милев", Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Драматичен театър "Гео Милев" Стара Загора Ви кани

на 4 февруари 2009 г. от 19.00 часа,
Камерна сцена
на

"Бягащи странници" от Алексей Казанцев
Премиера

. Превод Светла Панчева
. Сценичен вариант и постановка Александър Събев
. Сценография и костюми Йосиф Божилов
. Композитор Мартин Каров

В ролите:
. Инга - Светла Тодорова
. Полина - Гергана Данданова
. Надя - Силвана Пишимарова
. Роман - Стефан Делев
. Дмитрий - Тигран Торосян

 
Следващи представления:
 
. 10 февруари 2009 г. от 19.00 часа
. 11 февруари 2009 г. от 19.00 часа
. 25 февруари 2009 г. от 19.00 часа

Цена на билет: 10 лв., 8 лв., 6 лв.
Продължителност 120 минути


◊ ЗА АВТОРА

Алексей Казанцев - режисьор, писател, драматург, преподавател - забранен в средата на 70-те години заради острите критики към властта в пиесите му

Роден през 1945 г. в Москва. Завършва Филологическия факултет на Московския държавен университет, после учи в Драматическата студия при Централния детски театър. Играе на сцената на ЦДТ и там започва да се занимава с режисура. Учи режисура в курсовете на Г. Товстоногов и О. Ефремов. Работи като режисьор в Рижския театър на руската драма.

Първата му пиеса “Антон и другите” (1975) е поставена през 1981 г. в Централния детски театър. Известността на драматург му носи написаната през 1978 г. “Старият дом”, която се превръща в една от легендарните пиеси на 70-те и 80-те години. Следват “Велики Буда, помогни им!” (1984), “Сънищата на Евгения” (1988), “Същата тази светлина” (1992), “Бягащи странници” (1996), “Братята и Лиза” (1998), “Ела при мен, Кремъл!” (2001) и др.

През 1993 г. А. Казанцев заедно с М. Рошчин основава авторитетното списание за съвременна руска драма “Драматург”. От 1998 двамата ръководят Центъра за драматургия и режисура, чиято основна цел е подпомагането на подрастващите театрални творци.  


◊ ОЩЕ ЗА

Пиесата…
“Бягащи странници” е една от последните пиеси на Казанцев. Поставена е в България 10 години след написването й (1996) - в Народен театър “Иван Вазов” от Н. Ламбрев (2006).

В драматичен театър “Гео Милев” – Ст. Загора се поставя за втори път.

Сюжета…
Отношенията и конфликтите между няколко жени и мъже, които се щурат, прескачат се, влизат и излизат от животите си в търсене на не-самота и на нещо, което да е истинско.

Спектакъла…
Спектакъл за „днешния ден” - същия, в чийто кошмари се лутаме от 10 ноември 1989-та…, а може би и отпреди това…

Когато обществата се разпадат, хората в тях неизбежно се загубват…, губят част от себе си…

„Нищо не разбирам… Нищо… Нищо не мога… Никой няма нужда от мен… Всичко е лъжа… Прегръщаш един, а той се оказва друг… Майка ти - не е майка… Баща ти - не е баща… Любимия ти - обича друга… Живееш като на сън… И наоколо само призраци… Защо е така… Като че ли някой е измислил всичко добре, а друг го е измислил наопаки… Но двамата са вътре в мен…"
Полина

За “Бягащи странници”…
“За мен “Бягащи странници” е своеобразна утеха – утеха за надеждите, които хората изпитаха в началото на социално-политическия преход, и утеха за трагедиите, възникнали от несбъднатите очаквания както в Русия, така и в другите страни от Източна Европа”
Алексей Казанцев


Автор:
ДТ "Гео Милев"
Публикация:
03.02.2009 г. 11:37
Посетено:
732
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7242-premiera-na-dt-geo-milev-stara-zagora