Издания / премиери

Подвигът на болярина полковник Николай Киреев и Освобождението на България

Премиера на книгата в София

Подвигът на болярина полковник Николай Киреев и Освобождението на България


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Захарий Стоянов"
има удоволствието и честта да Ви покани
на

премиера на книгата на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил

"Подвигът на болярина полковник Николай Киреев и Освобождението на България"



22 януари (четвъртък) 2009 г., 18.00 ч.
Литературен салон галерия „Захарий Стоянов“
Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“,
ул. „Н. Ракитин“ 2, ет. 4


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

В годината на Русия в България и 130-годишнината от Освобождението на България излязоха не малко книги, посветени на вековните отношения между руския и българския народ, за кръвното им родство и проливаната кръв един за друг. Априлското въстание разбунтува духовете в Европа, Русия и Америка. Нечуваните зверства, избиването на невинни деца, жени, старци, оскверняването на храмове и манастири потрисат целия свят. За първи път руският народ осъзнава напълно, че трябва да помогне на страдащите братя по вяра и кръв. Особено силно е влиянието на руското духовенство и руската интелигенция – Ф. М. Достоевски, Вл. Соловьов, Ив. Тургенев, Л. Н. Толстой и др. Много са факторите, допринесли за обявяването на войната, и не на последно място – гибелта на най-свидните руски синове в Сръбско-турската война от 1876 г.

Книгата на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил „Подвигът на болярина полковник Николай Киреев и Освобождението на България“ е за един от тези герои и за неговия подвиг. Сръбско-турската война започва два месеца след Априлското въстание. Руският генерал в оставка М. Г. Черняев организира войска от доброволци. Сред обикновените воини са и известни офицери като Н. Н. Раевский, Н. Киреев и още много други генерали, офицери и унтерофицери. Всички доброволци са със съзнанието, че се бият за светата вяра и Кръст, за свободата на славяните. Прекръствайки се, те падали на колене, целувайки пръстта с думите: „Ще умрем за светата православна славянска земя, за своите братя сърби и българи, ще умрем или ще ги освободим от азиатските варвари“. Киреев загива на 5 юли 1876 г. близо до с. Раковица. Няколко години по-късно неговият брат Александър посещава лобното му място и заедно с митрополит Антим, Екзарх български, участва в пренасянето на мощите му в Раковишкия манастир „Света Троица“, а съседното нововъзникнало селище приема името Киряево.

В книгата е описано подробно и движението на руските доброволци от цяла Русия, подкрепяли братята по вяра, събирали доброволци, които работят за Божието дело, възторга и вдъхновението при изпращането им, даренията и пожертвованията в полза на страдащите балкански славяни, благословението на руската православна църква – движение народно, патриотично, нечуван исторически феномен, „движение, почти без аналог сред други народи по своята самоотверженост и безкористие, по благоговейната религиозна жажда да пострадаш заради правото дело (Ф. М. Достоевски)“.

Автор:
Издателство "Захарий Стоянов"
Публикация:
20.01.2009 г. 11:08
Посетено:
1066
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7166-podvigat-na-bolyarina-polkovnik-nikolay-kireev-i-osvobozhdenieto-na-balgariya