Издания / премиери

Премиера на "Тропическо животно" от Педро Хуан Гутиерес

Представяне, дискусия, четене на откъси

Премиера на "Тропическо животно" от Педро Хуан Гутиерес


◊ СЪБИТИЕТО

ИК “Жанет 45”
и сдружение "CubaLibre"
представят

Тропическо животно
премиера на книгата на Педро Хуан Гутиерес (Куба)


Четене на любими откъси от книгите на Педро Хуан Гутиерес (включете се и вие!)


На 21 януари 2009 (сряда), 18.30 ч.
Отвъд алеятА На таванА
(ул. “Будапеща” 31)

Представят:
Еми Барух (преводач), Диана Иванова (журналист), Манол Пейков (издател)

Формат:
Кратко филмче, представяне, дискусия, четене на откъси (18.30-20.30);
Коктейл (след това)


◊ ЗА АВТОРА

Педро Хуан Гутиерес е роден през 1950 г. в Матансас. Започва работа единайсетгодишен като продавач на вестници и сладолед. Работил е като инструктор по плуване и кану-каяк, селскостопански работник, строителен техник, дизайнер, радиоводещ и журналист. Той е художник, скулптор и автор на няколко поетични книги. Живее в Хавана, където се издържа от писане и рисуване. Романът му „Мръсна хаванска трилогия“ (1998) е световен бестселър, преведен е на петнайсет езика.

Педро Хуан Гутиерес е забранен за четене в Куба, но продължава да живее там. Придобил е световна известност с „Мръсна хаванска трилогия“ (Trilogia sucia de La Habana, 1998) и поредицата Centro Habana, в която влизат El Rey de La Habana, Animal tropical, El insaciable hombre araсa и Carne de perro.

Наричан майстор на „мръсния реализъм” заради директния си и провокиращ стил, Гутиерес прави истинска дисекция на живота в тъмните улички на Хавана от полуавтобиографичната гледна точка на загубил всякакви илюзии журналист в съвременна Куба. Разказвачът на Гутиерес е скептичен интелектуалец с грубо, сардонично чувство за хумор и болезнена откровеност, а литературният му герой търси спасение от бедността чрез секс, ром и писане.

Историите на Гутиерес са горчиви, трагикомични разкази за стремежа на кубинците към пари, удоволствия и щастие в борбата с отчайващото ежедневие и трудностите в постигането на себереализация и удовлетворение в едно нефункциониращо и бедно общество, подчинено на деспотично правителство.

Въпреки мрачните картини на живота в Куба, у Гутиерес надделява любовта към кубинската култура, музика, изобретателност и joie de vivre (радост от живота) като контрапункт на скучното, банално и сигурно съществувание на хората, страхуващи се от риска на себеосъществяването.


◊ ЗА КНИГАТА

Кубинският поет и писател Педро Хуан Гутиерес („Мръсна хаванска трилогия“, 2002) изпробва перото си в нова, с тропически привкус версия на стария роман за човека-пенис. Получил на младини прозвището „мъжът със златния член“, на 50 години той все още не се отказва от него. Само в първите няколко страници той прави телефонен секс с шведката Агнета, която прелъстява с голи снимки; изнася поучителна лекция за политическата полза от секса с чернокожи жени; разсеяно гъделичка „малоумната“ съседка от долния етаж в асансьора („тя говори много малко, но пъшка добре“) и сънува как възбужда мъжка маймуна. На сцената се появява и Глория, 29-годишна мулатка от Хавана, която или моли татенцето да я набие, или да й направи дете, докато му купува ром и екскурзии по плажа със спечеленото от платежоспособните клиенти. Педро Хуан е сигурен, че тя ще бъде героинята на втория му роман и може би бъдещата му съпруга. Но когато шведката му предлага измислена академична стипендия ведно със собствената си топла компания, Глория, като една истинска професионалистка, разбира ситуацията. Така Педро Хуан пренася веселите си креватни лудории на международно ниво, ръсейки установени с труд истини, като например за разликите в миризмата на междукрачието на различните раси; за еротичната необходимост от потта и космите под мишниците или защо жените предпочитат мъже, които ги бият, а интелектуалците не струват в леглото. Но го очаква разочарование – въпреки големите си скандинавски гърди, шведката не участва с желание в креватните игри, храни се редовно (предимно с хляб и сьомга), пие чай вместо ром и дори иска топло мляко след цяла нощ обикаляне по клубовете. Тя от своя страна се погнусява, когато Педро Хуан й описва чифтосването с домашни животни и лесбийки (които обичат содомията). Удивен, че тъпата студена шведка просто не го разбира, той я зарязва, за да се сгуши в топлите прегръдки на Глория, която спокойно оправя цяла стая моряци, връщайки се с достатъчно пари за цял месец. Дали е време Педро Хуан да се спре? Може би, скъпи мои, може би. Това е един бурен опит да извърви пътя, който много, много мъже вече са минали. (Kirkus Reviews)


„Гротескно-неудържим... На Гутиерес изглежда му е съдено да се превърне в култов писател.“ (Times Literary Supplement)


Ако харесвате „Мръсна хаванска трилогия“ или творбите на Буковски и Хенри Милър, то „Тропическо животно“ е задължително за вас четиво. С кратки и точни изречения и стегнат, задълбочен наратив, романът разкрива по пълнокръвен начин чувствения живот на главния герой – живот, живян за мига, а не за бъдещето.“ (P. Millar – amazon.com)


„Колоритна кръстоска на Фелини с Бергман... умело съчетание от грубост и изтънченост.” (Publishers Weekly)


„В стегнато-мъжествен стил Гутиерес щателно описва всяка подробност от сексуалните си връзки с двете жени, принуждавайки читателя да се замисли над сложността на непреодолимите и дълбинни човешки импулси. Почитателите на Хенри Милър отпреди няколко поколения ще харесат тази книга, а останалите ще се удивят, че подобно скандално четиво се е пръкнало в пуританската и тоталитарна Куба.“ (Library Journal)
Автор:
Мария Йолова
Публикация:
15.01.2009 г. 15:35
Етикети:
Посетено:
986
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7147-premiera-na-tropichesko-zhivotno-ot-pedro-huan-gutieres