Издания / премиери

Представяне на „Българско море” от Станислав Пенев

В рамките на Рождественския салон - Варна 2008

Представяне на „Българско море” от Станислав Пенев


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на стихосбирката „Българско море” от Станислав Пенев, издание на "Ателие 89", Варна.

Представя: Виолета Тончева.

15.12.2008 г. от 18.00 ч.
Радио Варна


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА И ПРЕМИЕРАТА

„Българско море”
е една от петте авторски и преводни книги, излезли през 2008 г., с които Станислав Пенев отбелязва 55-годишния си юбилей. Тя включва най-доброто от творчеството на поета, като предлага нови, но и специално подбрани произведения. В този смисъл лиричният сборник представлява един много личен опит за себеоценка, постигната чрез нелесната дистанция към самия себе си. Колко важно е морето за морския човек, проличава от изведения в заглавието цикъл „Българско море”. Тематичното разделение на поезията в цикли носи същевременно условен характер, защото както в маритимните „Дълбини”, „Прибой”, „Българско море”, „Вълната е дълбоко в мен”, „Безбрежност”, така и във философско обагрените „Осъзнати мигове”, „Битие”, „Духовни пейзажи” и „По лунната пътека”, авторът търси квинтесенцията за нещата. Тя му се открива във всички проявления на природата и във всички онези житейски сюжети, които се случват на поетите, за да им кажат/покажат повече от видимото на епидермално ниво. Метафоричната образност, характерна за поезията на Станислав Пенев, е един от силните интелектуални и емоционални заряди и на поетичната му книга с избрани произведения „Българско море”.

В премиерата на „Българско море” ще участват с рецитал Николай Божков и Иван Ненов, а младите артисти от театралния състав на Маргарита Шишкова при Общински детски комплекс - Варна ще представят своя спектакъл „Морско дъно”.

• Станислав Пенев също ще чете свои стихове и ще обяви конституирането на кръг „Литературно общество” със свой вестник, чийто главен редактор ще бъде той.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Станислав Пенев e варненец. Завършва българска филология в СУ „Св. Кл. Охридски”. Публикува първата си стихосбирка „Интимна космогония” през 1992 г., следва издание на полски език и още лирични книги: „Дом на брега”, „Не всичко от мен”, „Единствено за теб”, "Бeзкрайно дълго ще съм с теб”, „Климат”, „Морски времена”, „Надига се душата да отплава”, „Брегове”, „Небето бавно отпътува”. Станислав Пенев публикува в редица вестници, списания и литературни алманаси, сред които: „Септември”, „Тракия”, „Света гора”, „Знаци” и др. Издал е още „Стихотворения за деца”, „Афоризми и хумористични мисли”, редица литературоведски изследвания и студии, езикови и литературни тестове. Носител на наградата „Андрей Германов” и на награда от първия поетичен фестивал на името на Никола Вапцаров във Варна, преподавател по философия в СОУ „Елин Пелин”, член на СБП.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
14.12.2008 г. 23:27
Посетено:
1042
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7043-predstavyane-na-balgarsko-more-ot-stanislav-penev