Издания / премиери

Представяне на календар "Български народни обичаи" 2009

Българският празничен календар - изключителен код за оцеляване през вековете

Представяне на календар "Български народни обичаи" 2009


◊ СЪБИТИЕТО

На 15 декември 2008 от 18 часа в Градската художествена галерия

проф. д-р Георг Краев – преподавател в Нов български университет, гр. София, департамент „Музика”, представя календар „Български народни обичаи” 2009

Автор на илюстрациите и текста Николина Христова, издателство „Славена” – Варна.


◊ ПОВЕЧЕ

Във времена на криза народите или се сплотяват и оцеляват, или се разединяват и изчезват от историческата сцена. Българите, един много древен народ, чиято история започва дълги векове преди кан Аспарух да премине Дунава, днес стоят на кръстопът. Накъде ще поемат младите? Към забвение и отхвърляне на българското или към изучаване и претворяване на традицията? Това до голяма степен зависи от нас, техните родители, които им даваме пример с отношението си към собствената ни история и култура. Нашият фолклор изумява света с уникалните си ритми и багри. Ще позволим ли това богатство да се изгуби? Наследството, което сме получили от своите предци, съдържа изключителен код за оцеляване през вековете – българският празничен календар.

Празниците събират хората и им дават чувство за принадлежност към общността, чувство на радост от това да изпълниш общ ритуал с близките си. Нека положим малко усилия да изучим своята традиция и след това заедно да намерим начин да постигнем хармония в себе си, като вмъкнем частица от това невероятно наследство в своето напрегнато ежедневие.


Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
13.12.2008 г. 18:07
Посетено:
5954
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7034-predstavyane-na-kalendar-balgarski-narodni-obichai-2009