Издания / премиери

Премиера на книгата "Варна – архитектура и архитекти"

Изследователски труд с уникална стойност за осмислянето на архитектурното наследство на Варна

Премиера на книгата "Варна – архитектура и архитекти"


◊ СЪБИТИЕТО

Дружеството на архитектите във Варна има удоволствието да ви покани на

Премиера на книгата „Варна – архитектура и архитекти” от арх. Емил Пасков и Георги Кацарски

Издателство „Морски свят”, 2008, рeдактор Петър Тодоров
Снимки Георги Кацарски, Валентин Георгиев, Петко Момчилов
Рисунки арх. Спиридон Ганев, арх. Тодор Булев

• Пресконференция на 11 декември 2008, в 11.00 ч. в Дома на архитекта, ул. „Мусала” 10,
• Премиера - на 11 декември 2008, от 17.00 ч. в зала пресцентър на ФКЦ

• Книгата „Варна – архитектура и архитекти” от арх. Емил Пасков и Георги Кацарски ще бъде представена от арх. Станчо Веков, член на Контролния съвет на САБ, и в рамките на Националния преглед на българската архитектура на 17 декември 2008, от 17.00 ч., в Централния дом на архитекта, ул „Кракра” 11, София.


◊ ЗА КНИГАТА

Книгата „Варна – архитектура и архитекти”, продукт от няколкогодишните усилия на творческия тандем между един професионалист - арх. Емил Пасков, и един изкушен от архитектурата документалист - Георги Кацарски, представлява изследователски труд с уникална стойност за осмислянето на архитектурното наследство на Варна.

За корицата на луксозното издание авторите са избрали зала „Съединение” – знакова сграда за Варна, изградена по проект на инж. Сава Димитриевич и реконструирана в различни следващи периоди от арх. Камен Горанов и арх. Димитър Стефанов, която дава пример за приемствеността в архитектурата (1889-2007) и изразява посланието на авторите за отговорността към архитектурната памет като част от интелектуалното наследство и духовното богатство на България.    

Книгата, която излиза с финансовата подкрепа на Община Варна и Съюза на архитектите - Дружество Варна, както и с дарения от варненската архитектурна колегия, започва с посвещения от кмета на Варна Кирил Йорданов, главния архитект на общината Иван Трендафилов и председателя на Дружеството на архитектите Енчо Димов.

В уводните думи арх. Емил Пасков изтъква, че двамата автори предлагат един разказ за архитектурата и архитектите на Варна с документален характер, който би могъл да представлява добра основа за бъдещо научно изследване. Книгата проследява хронологично развитието на архитектурата във Варна от Освобождението през 1878 г. докъм 2000 г., отчасти и след този период, като включва и данни от творческата биография на 150 архитекти, които проектират на територията на града.

За пръв път така систематизирано е оценен приносът за европейския облик на Варна на първите академични архитекти, получили блестящо образование в чужбина, създали след Освобождението най-красивите сгради не само във Варна, но и в София и в други български градове. Във Варна се открояват Градският часовник и зала „Съединение” на инж. Сава Димитриевич, Девическата гимназия и Светата митрополия на арх. Петко Момчилов, разработил първия Закон за благоустройството на населените места в България; Операта, Икономическият университет и домът на Петко Бакърджиев (бившата сграда на Радио Варна) на арх. Никола Лазаров; мавзолеят „Владислав Варненчик” и клиниката на д-р Милев (Шишковата градинка) на арх. Антон Франгя – един от основателите на Съюза на архитектите в България; гранд-хотелите „Мусала” и „Лондон”, френският колеж „Сент Андре” и Адмиралтейството на арх. Дабко Дабков; сградата на БМФ и първата жилищна кооперация „Плаж Варна” (бул. „Приморски”) на арх. Стефан Венедикт Попов и др.

Авторите на книгата представят и най-доброто от творчеството на съвременните архитекти, които работят във Варна, отделят място на тези, които се изявяват извън България, също на потомствените архитекти.

Богатият илюстративен материал обхваща над 500 архивни и специално заснети фотоси от Георги Кацарски, Валентин Георгиев и Петко Момчилов, проекти и чертежи на архитекти, както и рисунки (графика, живопис) от арх. Спиридон Ганев, председател на САБ, и от проф. д-р арх. Тодор Булев, първи заместник-председател на САБ, също от арх. Белчо Белчев, арх. Марин Маринов и др.


◊ АВТОРИТЕ

. Арх. Емил Пасков следва архитектура във Варненския държавен университет, след закриване на специалността през 1953 г. се дипломира във ВИСИ - София при известния френски възпитаник проф. Любен Тонев. За Емил Пасков допирът с големите образци на европейската култура и архитектура е семейна традиция - дядото, завършил културно инженерство в Гент, Белгия, изпълнява длъжността окръжен инженер на Варна в продължение на много години, чак до 1916 г., а бащата е геодезист, получил висшето си образование в Грац, Австрия. В тази среда се оформя и талантът на варненския архитект, който на свой ред допринася за градоустройствения и архитектурен облик на родния град.

Първите две години след дипломирането си работи в отдел „Капитално строителство и градоустройство” на Община Варна, след това в Проектантска организация, където се издига от проектант, групов ръководител, началник ателие, началник отдел до главен проектант на обект. Уменията и владеенето на френски език го отвеждат два пъти в Алжир (1971-1973 и 1987-1989), където е ръководител на проектантско ателие и експерт по устройство на територията. Главен архитект на Варна в периода 1992-1993 г.

Арх. Емил Пасков проектира Обшия градоустройствен план на Варна от 1982 г., който и досега е единственият действащ план на града; Общия устройствен план на Провадия, който също продължава да е действащ; Застроителния план на район „Христо Ботев”, спечелил първа награда на национален конкурс, както и други застроителни планове на различни градски микрорайони. Административно-търговският център на Провадия, много кооперации, вили и къщи също са дело на арх. Пасков. Той работи и по териториалното устройство на Варненското крайбрежие, Шуменската селищна система и др. Получава специална поръчка за архитектурни проучвания за обемно-пространственото изграждане на Варна – рядък случай за прогностично мислене в българската градостроителна практика.


. Георги Кацарски е роден в гр. Фердинанд (Монтана), израства като кръгъл сирак, завършва механотехникума във Варна със специалност топла обработка на металите, работи в завод „Метал”, „Заводски строежи” - Девня.
Занимава се активно с футбол, волейбол, лека атлетика. Майстор на спорта по волейбол.

Отношението му към историята и съхраняването на културното наследство го превръщат в последователен документалист и внимателен изследовател на миналото с много публикации на спортна тематика. Книгата му „Волейболът във Варна” има приносен характер за историческото развитие на волейболния спорт в града. Съавтор на книгата „Боксът във Варна”.

От няколко години събира архивни материали, проучва и документира архитектурното богатство на Варна. В поредицата „Книги за Варна” са публикувани негови статии за: „Молитвените храмове на Варна”, „Училищата на Варна”, „Градоустройствените планове на Варна” и др. В момента подготвя за печат книги на архитектурна тематика.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
09.12.2008 г. 22:12
Посетено:
4172
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7006-premiera-na-knigata-varna-arhitektura-i-arhitekti