Издания / премиери

Премиера на "Щурчово време" от Тодор Копаранов във Варна

В рамките на Рождественския салон 2008

Премиера на "Щурчово време" от Тодор Копаранов във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

На 10 декември от 18.00 ч.,
в Концертното студио на Радио Варна ще се състои

Премиера на лиричната книга „Щурчово време” от Тодор Копаранов


Виолета Тончева ще представи стихосбирката, с участието на актрисата Мария Гинкова и възпитаници на НУИ „Добри Христов”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Книгата на Тодор Копаранов излиза в поредицата „Съвременна българска поезия” на изд. „Захарий Стоянов”, 2008, София, със съдействието на Общински съвет Варна.

За художественото оформление на първата корица Петър Добрев използва детайл от акварела на Тодор Копаранов „Припеци край Янтра”, включва графики на поета и в книжното тяло. А на последната корица, под портрета на автора, може да прочетете това стихотворение:

Поръка към ближния

Сняг вали от кичестата круша –
едър, ароматен, майски сняг…
Поседни до мене и послушай
как се ражда новият рояк,
как се стрелва, как бучи, как стене,
как превзема слънчевата вис…
Поклони се, паднал на колене,
засвири на тънък крушов лист!...



Литературният критик Панко Анчев за книгата:

"В поезията на Тодор Копаранов няма площадна кресливост, няма призивност и назидателност. Доброта и човечност има в нея. Тя е изобретателна, картинна, в което се проявява чувствителната природа на поета. Нейният свят на образи и преживявания те кара да се зачиташ в стиховете насаме, в интимно уединение. Тя е поезия в реалното съществуване, замислена над нещата в живота поезия. В това е нейната привличаща сила."


◊ ЗА АВТОРА

Тодор Копаранов е роден през 1939 г. в село Раданово, Великотърновско, завършва гимназия в Полски Тръмбеш, техникум по индустриална химия във Варна и история и български език и литература във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Работи като химик в завода “Найден Киров” в Русе, в Техникума по индустриална химия във Варна и като журналист във вестниците “Полет”, “Народно дело” и “Варненска дума”. Пише поезия, публицистика и проза, членува в СБЖ и в СБП.

Издава поетическите сборници: “Недосънуван свят” (1971), отличен с Дългополската литературна награда на името на Андрей Германов, “Талвег” (1973, Награда Варна), “Зимна близост” (1977, награда от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”), “Покрив” (1985), “Молитвеник” (1989), “Поднебие” (1994), “Точно време” (2002), “Кошер” (2007).
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
09.12.2008 г. 18:03
Етикети:
Посетено:
756
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/7004-premiera-na-shturchovo-vreme-ot-todor-koparanov-vav-varna