Издания / премиери

Премиера на "Книжарят" и "Алея "Яворов" от Христо Рашев

Два романа от поредицата "Те"

Премиера на "Книжарят" и "Алея "Яворов" от Христо Рашев


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Захарий Стоянов"
има удоволствието и честта да Ви покани на

премиера на книгите на Христо Рашев "Книжарят" и "Алея "Яворов"



9 декември (вторник) 2008 г., 18,00 ч.
Литературен салон галерия „Захарий Стоянов“
Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“,
ул. „Н. Ракитин“ 2, ет. 4


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ДВАТА РОМАНА

Тези дни издателство „Захарий Стоянов” предложи на своите читатели едновременно два романа от Христо Рашев – „Книжарят” и „Алея „Яворов”. Творбите са от поредицата „Те” и явно поставят началото на един авторски проект, целящ да надникне зад видимите белези на нашето объркано време, като разкрие скритите за окото механизми на случващото се в един философски аспект, обвързвайки го със самата човешка природа.

„Човекът не е самостоятелна личност, той трябва през целия си живот да мисли за себе си като за част от Човечеството” – отбелязва в предговора си Рашев. и още: „Съществува висша справедливост, друга, освен неизбежната смърт. Извършеното от човек срещу човека зло винаги се връща отгоре му.” И в двата си романа писателят тръгва от обикновен, дори незначителен на пръв поглед „Частен случай”, за да го превърне в една от невидимите нишки, които оплитат и предопределят живота ни. Оказва се, че все пак някой си присвоява правото да диктува, да насочва, да предопределя процесите в обществото, да манипулира надеждите ни, превръщайки ги в елемент от един глобален план за света, начертан и ръководен от могъщи сили. И България, колкото малка да е в сравнение с мащабите на този „експеримент”, има своето точно място в него и определените за целта изпълнители. Така в на пръв поглед криминалния сюжет се преплитат съдбите на един бивш цар, на един бивш агент на тайни служби, намерил смъртта си при мистериозни обстоятелства, бивши и настоящи генерали, пенсиониран учител по математика, следовател... „Книжарят” и „Алея „Яворов” се докосват до тънките струни на човешката душа, до интимните взаимоотношения, обречени от жестока игра, превърнала участниците в нея на свои марионетки и жертви.

Къде във всичко това е човекът – пита Христо Рашев. Защо той самонадеяно е решил, че може да постави себе си над Бога, да си присвои ролята му. От тази неразумност, заложена в човешката същина, произлизат всички нещастия. „Това е несправедливо, глупаво и лошо” – пише в предговора си Рашев.

Ако читателят се изкуши да отвори едното от спретнатите томчета, илюстрирани от Евгений Босяцки, той ще открие увлекателното четиво, което няма да му позволи да се откъсне от него. Той непременно би потърсил и следващите романи от поредицата – едновременно атрактивни и мъдри в посланието си.

Автор:
Издателство "Захарий Стоянов"
Публикация:
05.12.2008 г. 22:31
Посетено:
1433
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6980-premiera-na-knizharyat-i-aleya-yavorov-ot-hristo-rashev