Издания / премиери

Представяне на книгата "Новите кучета пазачи" от Серж Алими

Премиера в София

Представяне на книгата "Новите кучета пазачи" от Серж Алими


◊ СЪБИТИЕТО

На 5 декември 2008, петък, в 18.00 ч.,
в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски” ще се състои

представяне на книгата “Новите кучета пазачи” от Серж Алими

• Представянето на книгата е в рамките на международната научна конференция „Състояние и развитие на медиите след промените от 1989 г. в страните от Централна и Източна Европа“, организирана от редакцията на в. „Монд дипломатик” – българско издание, и Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”, под егидата на Международната организация на франкофонията.

Авторът ще пристигне в България специално за случая.


◊ ПОВЕЧЕ

Серж Алими е директор на вестник "Le Monde diplomatique". Книгата обобщава наблюденията му върху френските медии, които „се обявяват за „опозиция на властта”. Но в печатните и електронните медии господстват сервилна журналистика, индустриални и финансови групи, пазарно мислене, мрежи от връзки. Така в ограничен идеологически периметър се множат забравени информации, постоянни участници, нелепи знаменитости, изкуствени сблъсъци, взаимни услуги. Групичка вездесъщи журналисти, чиято власт е подкрепена от закона на мълчанието, налага своя дефиниция за информацията-стока на една професия, все по-уязвима заради страха от безработица. Тези пазители на реда са новите кучета пазачи на икономическата ни система”.

„Новите кучета пазачи” е преиздадена 25 пъти във Франция и е преведена в десетина страни. Българското издание е подготвено от местната редакция на „Монд дипломатик” и ще излезе от печат в първите дни на декември.
Автор:
Мария Конакчиева
Публикация:
02.12.2008 г. 22:32
Етикети:
Посетено:
1164
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6957-predstavyane-na-knigata-novite-kucheta-pazachi-ot-serzh-alimi