Издания / премиери

Представяне на фотоалбума "Традиции"

В рамките на Международния панаир на книгата, София 2008

◊ СЪБИТИЕТО

Държавният културен институт към Министъра на външните работи,
Международният панаир на книгата в София и
фотографът Александър Михайлов

имат удоволствието да Ви поканят на представяне на фотоалбума "Традиции"

4 декември 2008 г., четвъртък, от 12.30 часа
на 3-ия етаж на НДК


◊  ПОВЕЧЕ ЗА ФОТОАЛБУМА

Албумът „Традиции” е двуезично издание на български и английски език, което включва над сто и петдесет фотографии, представящи някои от най-живописните народни обреди от Пирин, Родопите, Черноморието и Странджа, практикувани от християни и мюсюлмани, българи, турци и роми. Камерата на Александър Михайлов е уловила народните обичаи в тяхната естествена среда и в оригиналната атмосфера на празника. Участниците са главни действащи лица в едно свещенодействие, което изпълняват с истинска вяра.

Подредени според класическия фолклорен календар, тези фоторазкази за практикувани и днес народни обичаи от цялата страна, доживели от древността до наши дни, предизвикват съвременния българин да преоткрие своята идентичност чрез едни от най-древните и дори изчезващи народни обреди, а за чужденеца – възможност да се докосне до празничната атмосфера на дълговековни традиционни практики на различни религиозни и етнически групи по нашите земи. Бурното историческо развитие на България - страна, разположена на границата между Изтока и Запада - е родило изключително многообразие от народни празници. Предхристиянските традиции от древността са преплетени с културата на основателите на българската държава през ранното Средновековие, а по-късно старите вярвания са повлияни от християнството. Експресивността на изображенията и професионалния подход в разказа за особеностите на съответния празник и културните общности придават на това издание изключителна стойност.


◊ ЗА ПРОЕКТА "ТРАДИЦИИ"

Проектът „Традиции” получи подкрепа от Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България. Така през 2008 година 30 фотографии от колекцията бяха включени в програмата „Пътуващи експозиции” на Института за представяне в чужбина чрез българските дипломатически мисии. В Европейската година на междукултурния диалог изложбата „Традиции” намери своята аудитория в сградата на европейския парламент в Страсбург. Следваха гостувания в Мюнхен, Виена. В Атина експозицията прерасна в съвместна изложба с фотографиите на традиционни занаяти в южната ни съседка. В Дъблинското кметство домакините продължиха периода на представяне. Зад океана, „Традиции” беше показана в Канада, САЩ и Аржентина. Следваха Ливан, Русия и Япония.

Днес своя път към публиката започва и втората част на проекта – луксозното издание „Традиции” с пълния набор от фотографии и текстовете за особеностите на всеки обичай, за практикуването му по българските земи, за сложното преплитане между фолклор и историческа традиция, между религиозни практики и езически вярвания. Заснетите обредни практики се срещат най-често само на територията на България. За урбанизирания българин или за чужденеца древните народни обичаи напомнят за „мистиката“ на древността по нашите земи. Много от тях - като пророческата дарба на нестинарите, родопската Гелина, легендата за Христовия кръст, спасен от рилски монаси, мюсюлманите, почитащи икони и палещи свещи, са малко известни и за съвременния българин.
Автор:
Мариана Косева, Държавен културен институт към Министъра на външните работи
Публикация:
02.12.2008 г. 17:50
Етикети:
Посетено:
1174
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6955-predstavyane-na-fotoalbuma-traditsii