Издания / премиери

Премиери на ИК "Жанет 45" на Международния панаир на книгата

София, 3-7 декември 2008

Премиери на ИК "Жанет 45" на Международния панаир на книгата


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45" има удоволствието да Ви покани на предстоящия Международен панаир на книгата (03-07 декември 2008 г.), НДК.

Заповядайте на щанд № 373, етаж 3, западно крило!

В рамките на Панаира на книгата Издателска къща "Жанет 45" присъства с 2 литературни събития, които тази година ще се проведат извън НДК:

Премиера на "Градът на амазонките" – стихотворения и поеми от Миглена Николчина
. Чете: Татяна Лолова
. Музика: WAYAB

03 декември 2008 (сряда), 19.00 ч.,
Новата театрална зала на Софийския университет

Вход свободен


Премиера на „Скука" – 3 малки романа от Мария Станкова
. Представя: Митко Новков

04 декември 2008 (четвъртък), 18.30 ч.,
Къща-музей „Иван Вазов"

Вход свободен


• Очакваме Ви и на 6 декември 2008 (събота), от 13 до 16 ч. на щанда на ИК "Жанет 45" (No 373, етаж 3), където небезизвестният проф. Светлозар Игов с новата си книга "Бай Ганю" и Бай Ганю. Загадъчната творба за проблематичния българин Бай Ганю", ще раздава автографи на читателите и почитателите си.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГИТЕ

.
Градът на амазонките
от Миглена Николчина

Гласове на древни поети, амазонки, мъртви рейнджъри, небесни светила и призоваващи влюбени се преплитат в тази книга, водена от орфеевото разбиране за поезията като стихия, чиято задача е не да жали и разказва за автора си, а да слее прозрачната му сянка с други светове и съществувания. Наред с познатите лирически жанрове „Градът на амазонките“ включва нови образувания като жанра на зирката („жанрът на зирката е процеп в съня“) и лирическия абект („абектът е залепнал с крехките си крачета върху реалното като муха върху мухоловка“).

Книгата събира както вече издавани, така и непубликувани досега стихотворения, като по такъв начин чертае път от мистично-приповдигнатите нагласи на 80-те години през сътресенията и асимволиите на прехода към разомагьосания елегизъм на една сдържана конкретика с днешна дата.

. Запознайте се с предното издание на "Градът на амазонките" - Варна: Електронно издателство "LiterNet", 2004.


. Скука
от Мария Станкова

Три странни "романа" се събират в едно книжно тяло, за да разкажат история, която преминава от първата във втората част и намира естественото си разрешение в третата.

На пръв поглед всичко е съвсем обикновено и просто – една жена разказва приказка за агонията на любовта си. "Черната жена и Стрелеца" е не толкова книга, колкото мъчително състояние на духа. Там има всичко – чувство за вина, разкаяние, колебания, страхове, изневери, помисли – всичко, с което ни сблъсква любовта. А тя (любовта) е само два вида – истинска и умираща. Героинята не познава истинската, но умиращата я следва навсякъде. "Черната жена и Стрелеца" е мозайка, ако се подреди правилно, ще се получи един измамен образ – на любовта, която всички търсим, и която съществува само в представите ни. Само там.

"Скука" е книга, наситена с действие. Две убийства привличат вниманието на героинята. Едното е със стогодишна давност, другото е съвременно. Еднаквото е, че и двете са безсмислено жестоки. Жертвите са жени, но не това е важното. Безразличието към човешкия живот, неуважението към вида, отблъскващите собственически щения – това е акцентът в книгата. Тя се казва "Скука" и с нея няма да можете да скучаете.

В "Мрежата" се е уловило поредното насекомо. Мрежата с интерес наблюдава опитите му да се измъкне, да се освободи, да живее. Мрежата е спокойна. Тя е сигурна. Никой не се измъква. По нея висят телата на стотици хиляди насекоми. Сухи и абсолютно ненужни. Те всички са жертви... на себе си. Мрежата е тази, която им дава възможност да си измислят и сътворят свят, да сътворят себе си, да сътворят околните... Това не е фантастика. Това е реалността. "Мрежата" е книга за ужаса, към който се привързваме доброволно.


.
"Бай Ганю" и Бай Ганю. Загадъчната творба за проблематичния българин Бай Ганю"
от Светлозар Игов

Бай Ганю е универсален общочовешки тип на „зооегото” у човека, социален хищник, непознаващ или непризнаващ социалните и морални норми, който се превръща в доминираща социална стихия в извънредните условия на историческите преходи на „междинните” общества, където съществува социален, морален и ценностен вакуум, даващ възможност за разгръщане на агресивните антиобществени инстинкти на социалния и/или национален ressentiment, ако си послужим с понятието на Ницше за обозначаване на злобно-паметливото накърнено (национално или социално) самочувствие, което е социално-психологическа основа на левите и десни тоталитарни идеологии и технологии на властта.

Бай Ганю е многозначен образ-символ, който – макар и най-често използван като идентификационен инструмент за проблематизиране на цивилизационната принадлежност на българите – не е нито само национален, нито само социален, нито само цивилизационен тип, въпреки че в различни исторически периоди и у различни интерпретатори се акцентира именно върху „националното”, „социалното” или  регионално-цивилизационното.
Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
02.12.2008 г. 14:36
Посетено:
1053
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6949-premieri-na-ik-zhanet-45-na-mezhdunarodniya-panair-na-knigata