Издания / премиери

Премиера на "Visual Cut Bulgaria" в Пловдив

Представяне на българския дизайн и дизайнери

Премиера на "Visual Cut Bulgaria" в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45"
и Artnewscafe представят

"Visual Cut Bulgaria"

3 декември 2008, сряда, от 18.30 ч
Пловдив, Artnewscafe, ул. „Отец Паисий“ 38

. интерактивна презентация на креативния процес по създаването на книгата "Visual Cut Bulgaria"
. инсталация CUTs
. разговори с дизайнерите


◊ ПОВЕЧЕ

"Visual Cut Bulgaria" е уникална по рода си книга. Ще я срещнете с 23 различни корици, но въпреки това ще я разпознаете. Тя представя визуалната идентичност на България чрез работата на 22-ма дизайнери, подбрани от Андреан Нешев, работещи във всички сфери на комуникационния дизайн – плакат, книга, продуктов дизайн, илюстрация, типография и архитектура.

Първоначално замислена като интернет сайт, идеята еволюира до печатната форма, която най-пълно може да предаде нейната същност. Чрез работите на двамата основоположници на съвременния графичен дизайн Борис Ангелушев и Стефан Кънчев, Андреан проследява традицията и преплитането на стиловете, съпоставяйки старото и новото.

Книгата е разработена върху идеята за отрязък (cut) – всеки от творците е представен в отделна кола с избрани свои проекти, интервю и собствена скица-интерпретация на работното си място. Уникалното в проекта е разместването на печатните коли, чрез което могат да се получат стотици варианти и всеки един от авторите да бъде поставен на първа страница, всяка една книга да бъде различна.

Тези две идеи печелят на книгата наградата Output на холандска фондация за дизайн, номинация за Print Creativity Award на Международното изложение за печат и печатарска техника DRUPA, също така участие на Международния форум за дизайн DMY в Берлин, и първа награда на Биеналето на българския дизайн, което се проведе през октомври в София. Международното жури е отличило оригиналната концепция, оформлението и типографията.

Амбицията на Visual Cut Bulgaria e да постави основата на популяризирането на българския дизайн и дизайнери по света. Пълният списък на представените творци е следният: Велина Мавродинова, Виолета Василчина, Мариета Ценова, Димитър Петров, Костадин Отонов, Филип Попов, Кирил Златков, Ваня Вълкова, Ивайло Златков и Георги Гавазов, Борис Владимиров и Иван Пръмов, Пламен Братков, Яна Левиева, Градинко, Росица Ралева, Райчо Станев, Милена Вълнарова, Георги Василев, Иван Газдов, Борис Ангелушев, Ненко Атанасов, Стефан Кънчев.

Повече информация можете да намерите на
http://www.visualcut.info

Автор:
Sariev Gallery
Публикация:
01.12.2008 г. 23:55
Посетено:
800
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6946-premiera-na-visual-cut-bulgaria-v-plovdiv