Издания / премиери

"Дневникът на една пеперуда" от Красимир Дамянов

Премиера на романа в София

◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Факел експрес"
ви кани на
Представяне на романа "Дневникът на една пеперуда" от Красимир Дамянов


2 декември (вторник) 2008 г. от 18.30 часа
Галерия „Райко Алексиев” (ул. "Г. С. Раковски" 125)


◊ ЗА АВТОРА

Красимир Радоев Дамянов е роден на 25 март 1948 година в София. Завършил е ИСИ – София – строителство и архитектура. Работил е в Комитета за опазване паметниците на културата в София и Хавана. Автор е на няколко книги с разкази и новели, една от които “Дяволски нокът” е издадена във Варна, а книгата му “Приказки за злояди деца” – в издателство “Български писател”, където е бил редактор. От 1989 година живее и работи в Испания – в Мадрид и Барселона.


◊ ЗА РОМАНА

„Дневникът на една пеперуда” е роман, написан на испански език и преведен от автора на български. Авантюристичен роман от бивш писател, заседнал след падането на Берлинската стена в Мадрид - разказ за една непостижима, космополитна любов, чието действие се развива в продължение на трийсет и пет години на Балканите, Куба, Испания, бившия СССР и Америка. В книгата се засягат теми, от тази за любовта, насилието, свободата на личността, до любовта към двата езика и литератури – тази на Сервантес и на Ботев, белязали живота му завинаги.

Искрена и страстна изповед за бурната младост на един хипнотизатор-любител, отчаян местен Дон Кихот, комуто е забранено от властите най-присъщото за един странстващ рицар - да пътува... Поема за неговата тайнствена Дулцинея и неразделната от него „Санча”, вярната му оръженоска - тъй разрушителна за  автора, ала както се случва често – повече  за околните... Драматично и съвременно произведение за младостта на едно цяло поколение, което остана с разкъсана на две съдба от промените и което плати счупените чинии на прехода с цената на душите си. С две думи – най-сетне един наистина европейски роман, написан от човек, съхранил своята идентичност, роман, нуждаещ се от тишината на времето, различната гледна точка и дистанцията на едно доброволно изгнание, идещ не да взриви света, а да обогати нашата културна обвързаност с него и да ни вдъхне поизгубената вяра, че въпреки всичко животът побеждава.


• Запознайте се с откъс от романа "
Дневникът на една пеперуда" в бр. 11 (108) на Електронно списание LiterNet.
Автор:
Мира Златарева
Публикация:
25.11.2008 г. 14:38
Посетено:
1108
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6904-dnevnikat-na-edna-peperuda-ot-krasimir-damyanov