Издания / премиери

"Зодиак на смъртта" от Пламен Асенов

Поетична премиера в Пловдив

"Зодиак на смъртта" от Пламен Асенов


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45" Ви кани на премиера на поетичната книга на Пламен Асенов "Зодиак на смъртта".

Представя: Николай Заяков


На 24 ноември (понеделник) 2008 г., 18.30 ч.
Пловдив, културен център ТРАКАРТ


◊ КНИГАТА

Книгата „Зодиак на смъртта“ е писана тринадесет години (1989–2002). Въпреки този дълъг период обаче и въпреки че в нея се преплитат стилистични нюанси от твърде различни поетични традиции – от древен Шумер и Египет, през японското хайку, до модернизма на ХХ век – тя запазва силното си поетическо единство, като се концентрира върху темата за смъртта по необичаен, поне за българската поезия, начин. 

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Пламен Асенов e роден през 1958 година в Пловдив. Завършил е гимназия в родния си град и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1981 до 1991 година работи като журналист в различни вестници: в. „Нов живот“ – Кърджали, „Демокрация“ и „Подкрепа“ – София.

От началото на 1991 до края на 2005 година е кореспондент на Българската редакция на ВВС. След 2005 година, когато Българската редакция е закрита, като журналист на свободна практика пише анализи за вестниците „Дневник“ и „Сега“, за базирания в Лондон сайт kafene.net  и е политически коментатор за България на радио SBS – Мелбърн, Австралия.

От началото на 2006 година започва да работи и като сценарист на документални филми. Заедно с режисьора Дамян Серкеджиев е автор на поредицата от 25 документални филма „Лица от България“, излъчена по БНТ през 2006/2007 г.

Пламен Асенов е автор на три театрални пиеси, няколко книги с разкази и три книги поезия. Първата от тях  – „Стихотворения“, е издадена в Париж през 1989 г. от българското емигрантско издателство „L`Avenir“ (Бъдеще). „Стихотворения“ има второ, българско издание – Пловдив, 1991 година, самостоятелно издание на тогавашното пловдивско списание „Тракия“.

През май 2007 година се появява „Цвета и Търла-Мърла“, първа част от детската поредица „Светът на Цвета“, издателство „Жираф“, Пловдив.


Автор: Яна Цветкашка
21.11.2008 г. 15:25
Посетено: 404
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6886-zodiak-na-smartta-ot-plamen-asenov