Издания / премиери

"Вярност към духа или значението на нещата" от Иван Теофилов

Премиера в Сатиричния театър - София

"Вярност към духа или значението на нещата" от Иван Теофилов


◊ СЪБИТИЕТО

Издателска къща "Жанет 45" има удоволствието да Ви покани на предстоящата премиера на стихосбирката "Вярност към духа или значението на нещата" от Иван Теофилов

Заповядайте на 24 ноември 2008 (понеделник), 19.00 ч.
в малката зала на Сатиричен театър - София

 

◊ ЗА КНИГАТА

„Поетическата работа на Иван Теофилов не борави с видимостите като гледки, не насилва паметта травматично (чрез паметта блаженстваме!), не играе с езика лекомислено (чрез езика познаваме!). Мисловно натоварените пейзажи и културно напластените градове, които присъстват като основна символна група в неговото творчество, ни подсказват стремеж да се отиде отвъд личния жизнен опит в полето на универсалния смисъл – но през въображението, а не през фантазията. У Иван има някакво предразположение и усет („усет” сякаш е любимата му дума!) към ейдосите на нещата. Забележителното тук е, че той е може би последният български поет, който, пишейки така, постига възвишеност.” 

Ани Илков

„Иван Теофилов е схванал ерозиращата опасност от разрива между същината на нещата и тяхното наричане. Думите са „материя” деликатна и същевременно опасна, те могат да преобразяват и да подменят нещата, ето защо поетическото слово търси да открие своя истински житейски еквивалент. „Каквото и да заговорим, свирещи синигери, остава клетката от думи” – ще каже поетът в стихотворението „Синигери”, сякаш за да подскаже, че словото е  не само „мъка”, но и периметър завещан, извоюван, в който човек трябва да съумее да се изрази, да извести за себе си. А може би тези стихове трябва да бъдат разчетени и като размисъл за различията между  волно-природното („синигерско”) „свирене” и трудно-отговорното („поетическо”) достигане на словото. Ето в тази обемност на поетическото послание се крие и неговата значимост, дълбочината му, която понякога наричат философска.”

проф. Валери Стефанов

Автор:
Яна Цветкашка
Публикация:
21.11.2008 г. 15:22
Етикети:
Посетено:
1133
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6885-vyarnost-kam-duha-ili-znachenieto-na-neshtata-ot-ivan-teofilov