Издания / премиери

Представяне на романа "Сивия гълъб" от унгарския писател Шандор Тар

Премиера в София

Представяне на романа "Сивия гълъб" от унгарския писател Шандор Тар


◊ СЪБИТИЕТО

Представянето на книгата "Сивия гълъб" ще се състои на 27 ноември (четвъртък), от 18.00 часа в Унгарския културен институт (ул. "Аксаков" 16).
Романът ще бъде представен от Силвия Чолева.

Преводът е дело на Мартин Христов.
Редактори са: Анета Стефанова и Мина Цонева
Издателството е "Ерго", което традиционно издава унгарска литература на български език.
Художник е Елица Баръмова, а оформлението на корицата е на Огнян Илиев.


◊ ПОВЕЧА ЗА ШАНДОР ТАР И "СИВИЯ ГЪЛЪБ"

Шандор Тар (1941-2005) е познат като майстор на късата проза в Унгария, стилът му се характеризира с лаконичност и сарказъм. „Сивия гълъб” е последната му мащабна творба. Психологически роман с привкус на криминале, или екзистенциален хорър с елементи на любовна история, а защо не и пародия на роман ноар – книгата търпи всякакви жанрови определения. Напрегнат, стилен и увлекателен, романът ни повежда по витата стълба надолу към мрачните бездни на греха, престъплението и порока, обсебили за броени дни привидно безгрижния провинциален живот в неголям град. Съдбите на мнозина фатално се преплитат около разгадаването на мистерия със смъртоносна зараза, напомняща по симптомите си средновековна чума. Дали човечеството е изправено пред нов бич божи, има ли изход от тресавищата на грехопадението и дали си струва да живеем заради едничкото изкупление – това са злободневните въпроси, които разисква Шандор Тар в „Сивия гълъб”.


• Книгата се издава с подкрепата на Програма „Култура (2007-2013) на Европейския съюз, със спомоществователството на Фондация „Унгарска книга” и Фондация „Унгарска преводаческа къща”, както и с любезното съдействие на семейство Анна Найденова и Ласло Варади.
Автор:
Унгарски културен институт
Публикация:
13.11.2008 г. 09:36
Посетено:
1445
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6823-predstavyane-na-romana-siviya-galab-ot-ungarskiya-pisatel-shandor-tar