Издания / премиери

Литературно-музикална вечер за възрастни, но… по-хубава

Премиера на книга като спектакъл

◊ СЪБИТИЕТО

На 5 ноември 2008 в столичното читалище „Николай Хайтов” бе представена книгата за малки и големи деца „Зелени игри” (ИК „Дъга”, с авторови илюстрации) от писателката с музикално образование и професия Юлия Момчилова.

Гости на премиерата, преминала като цялостен спектакъл, бяха изтъкнати български творци – писатели, композитори, музиканти, близки и приятели на авторката, любители на поезията и музиката, както и много деца, които взеха дейно участие в представянето на книгата. Сред гостите бяха кметът на район „Изгрев” инж. Панайот Дончев и ректорът на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”  проф. д-р Димитър Момчилов.

В представянето с въздействащо творческо съпричастие се включиха актрисата Йонка Илиева и пианистът и композитор проф. Филип Павлов – преподавател в НМА, единственият „голям доктор” у нас, защитил научното си звание с дисертация на тема „Детското композиторско творчество”.

Писателката Кина Къдрева поздрави авторката и пожела на книгата й „На добър час”.


ОЩЕ ОТ ПРЕМИЕРАТА-СПЕКТАКЪЛ

С кратки, но съдържателни слова и с интелигентно чувство за хумор водещият Димитър Христов представяше едно след друго „главните действащи лица” на вечерта, сред които най-важни, естествено, бяха децата от музикалната школа към ч-ще „Николай Хайтов”.

Кати Радионова, Рада Македонска, Венци Борисов, Рая Иванова и други малчугани пяха, рецитираха и разиграваха като сценки песни и стихове от книгата по музика на проф. Филип Павлов. Проф. Павлов изпълни на пиано свои композиции по творби на Юлия Момчилова, като на моменти увличаше в импровизации децата, което превърна представянето на книгата „Зелени игри” в артистично представление.

Заслуга за този истински празник за малки и големи имаха както споменатите творци, така и читалищните и училищните преподаватели и педагози, подготвили така майсторски своите питомци.

За край на представлението-премиера (или премиерата-спектакъл) проф. Павлов изпълни своята пиеса за пиано „Игра”, с което само подсказа, че тепърва започва пътуването на книжката „Зелени игри” към нейните читатели – хем като игра, хем съвсем истински. По същия начин тя ще бъде представена в различни училища и детски градини в столичния квартал „Изгрев”.

А защо не и в други градове?


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

"Зелени игри" е книжка с кратки приказки и стихотворения, любопитни поучителни истории и забавни игри, които ще накарат детето ви да мисли самостоятелно и логично. След всяка приказка и стихотворение следва въпрос и задача-игра за детето, свързани със сюжета, героите и дилемите им. Книжката е предназначена за деца от 6 до 9-годишна възраст. Тя се харесва от деца в големите възрастови групи на детските градини и първите три класа на ранното училищно обучение. Изпълнена е с интригуващи тайни и много въпроси, скрити навсякъде в приказките, стихотворенията, гатанките, игрите.


◊ АВТОРКАТА

Юлия Момчилова е автор и на книжките „Лесно ли е да си дядо Коледа” и „Търся приятели” (изд. „Фют”). Дълги години тя е сътрудничила на БНТ и БНР в предавания като „Лека нощ, деца!”, „Звънче”, „Ранобудно петленце” и др. Нейни пиеси са отличавани с награди на конкурси във Варна („Златният делфин”, 1990 г.) и Ямбол („Михаил Лъкатник”, 2003 г.). Има множество публикации на пиеси, приказки и стихотворения в десетки детски вестници и списания.

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
05.11.2008 г. 23:04
Посетено:
922
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6772-literaturno-muzikalna-vecher-za-vazrastni-no-po-hubava