Издания / премиери

Премиера на "Откритията на българския Индиана Джоунс" от проф. Николай Овчаров

Книга на един от най-популярните български археолози

Премиера на "Откритията на българския Индиана Джоунс" от проф. Николай Овчаров


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Захарий Стоянов"
има удоволствието и честта да Ви покани
на

представяне–пресконференция на книгата на проф. Николай Овчаров "Откритията на българския Индиана Джоунс"


На 29 октомври (сряда) 2008 г., 11,00 ч.
Литературен салон галерия „Захарий Стоянов“
Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“,
ул. „Н. Ракитин“ 2, ет. 4


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

Археологът Николай Овчаров неотменно буди интереса на медиите и най-широката културна аудитория с неуморната си археологическа и откривателска дейност. Няма как същата тази публика да не посрещне възторжено и неговата нова книга „Откритията на българския Индиана Джоунс“, дело на издателство „Захарий Стоянов“. Богато илюстрирана не само със снимков материал, представящ различни археологически обекти, но и с илюстрации, които показват личното участие на автора в процеса на разкопки или при представяне на уникални находки, тази книга е щастливото съчетание между личната биография на Овчаров и онези негови открития, които го направиха толкова ярко име в българската археология. Така тук си съжителстват главите „Младият Инди“, разкриваща личните симпатии и физическа прилика с актьора Харисън Форд, изпълняващ ролята, и „Какво намерих в българската земя“ или „Скалните хора от Родопите“, представящи щастливите мигове на учения, изживени във Велики Преслав, Кърджали, Мадара, както и големите открития в Перперикон – едно свещено място отпреди 6000 години по нашите земи.

Особено любопитен момент в книгата е описанието на откритията при село Татул, Момчилградско, свързани с храма на Орфей, роден в Родопите и явно погребан тук. Авторът е разчел като епиграф и публикувал различни старобългарски надписи и преписки на кирилица, за други пък е внесъл необходимите корекции в тълкуването, за да се превърнат те в пълноценни исторически източници. На работата по разчитането на старинни ръкописи е посветена главата „Писмените послания на българската история“.

Също толкова любопитни за читателя са и изследванията на рисунки, представящи древни кораби покрай бреговете на нашето Черноморие, показващи връзките на България с Европа през ХVІ в., които преминават през Дубровник.

Неуморният изследовател разпростира интересите си извън територията на днешна България. Той прави открития и в Република Македония, в Румъния, в Русия, в Молдова, в Сърбия, в Гърция...

Неслучайно Николай Овчаров е един от най-популярните български археолози. Той постоянно е под вниманието на периодичният печат и на електронните медии в България и чужбина. Книгата „Откритията на българския Индиана Джоунс“ непременно ще предизвика висок и оправдан интерес, заради пълното представяне на уникалните открития на Овчаров, но и заради откровения, на места изповеден тон на автора.

Автор:
Веселина Василева
Публикация:
28.10.2008 г. 15:51
Етикети:
Посетено:
919
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6716-premiera-na-otkritiyata-na-balgarskiya-indiana-dzhouns-ot-prof-nikolay-ovcharov