Издания / премиери

Нови издания и творчески изяви на писатели в Сливен

Тържества по случай 130 години Сливенска община

◊ СЪБИТИЕТО

В рамките на културната програма за отбелязване на 130-тата годишнина от създаването на Сливенската община и празника на града – Димитровден, бяха представени интересни издания, посветени на събитието.


◊ ПОВЕЧЕ

На творческа среща, водена от директора на Историческия музей Георги Кюпчуков, в зала „Май” бе обсъдена книгата „Сливен във фотографията от средата на XIX до средата на XX век” на ф.х. Светлозара Курдова и ф.х. Стефан Стефанов (изд. „Обнова”, 2008), плод на повече от тридесетгодишен изследователски и събирателски труд. Старите снимки, сред които и на други известни фотографи (Никифор Минков-Коган, Димитър Русейски, Димитър Топалов, Хаик Киркорян и Васил Шивачев), възкресяват паметта и миналото на възрожденските селища от Сливенския край чрез документа и мемоара, дейността и портретите на видни деятели и общественици, родовите хроники, „образа” на обектите от архитектурното ни наследство, развитието на занаятите, природните красоти. Респектират богатият снимков материал (над 600 сн.) и характерът на изданието, отразило, по думите на историчката Цвета Башева, „годините на съзидание, разцвета и тежките изпитания на Третата българска държава”, самопожертвователността на хората в революционните борби.
          
С интерес бе посрещната и представената от историка Васил Дечев книга „Съзидатели: алманах на сливенските кметове 1878-2007 г.”, издание на РИМ, чиито автори са уредничките Виолета Семова, Веселина Янакиева и Вяра Владова. Рецензентът подчерта „всеобхватността на материала, допълващ историята на селището (326 фотографии, някои от които показани сега, стотици факсимилета и др.) и добросъвестността на съставителите, което позволява изданието да се използва като справочник”, „отворен” за допълнения. Откроена е ролята на ръководителите на Сливен за благото на гражданите, усилията им в създаването на модерен европейски град, приоритета върху социалните и градоустройствени програми и главно гражданската насоченост в цялостната дейност.
          
По време на културните празници в обсъждането на нови книги се включиха и гостуващи творци. Петя Александрова участва в представяне стихосбирката на Петър Лозанов „Квартална България” на творческата вечер с водещ Петър Сяров, както и при обсъждане романа на писателя Иван Голев „Брокат и парцали” (водещ Венцеслав Гандев).

На петъчния литературен салон в РБ „Сава Доброплодни” книгата на Теодора Димова „Адриана” бе представена от писателя Атанас Славов. В КДК литературната критичка Благовеста Касабова и поетесата Валентина Димитрова говориха за естетическите търсения в новата стихосбирка на Евгения Генова „Мълчанието вика” (изд. „Българска книжица”, С., 2008).
                                                       
   
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
27.10.2008 г. 00:59
Посетено:
1365
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6704-novi-izdaniya-i-tvorcheski-izyavi-na-pisateli-v-sliven