Издания / премиери

Димитър Атанасов с нова премиера в Пловдив

Писателят издава история на храма "Свети Димитър" в Старинен Пловдив

Димитър Атанасов с нова премиера в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

На 23 октомври 2008 г., четвъртък, от 17.30 часа
в Балабановата къща – Старинен Пловдив.

Тържествена среща по повод Димитровден, празника на Солунския Чудотворец и премиера на книгата “Храм Свети великомъченик Димитър в Старинен Пловдив”  от Димитър Атанасов (“ИК Жанет 45”, 2008).

С участието на Нели Петрова, историк, директор на Държавен архив - Пловдив.


◊ ОРГАНИЗАТОР

Сдружение “Свети Димитър” - Пловдив.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА И ХРАМА

Храмът е почти на 800 години, основан по времето на Асеневци. През вековете на турското робство многократно е разрушаван и опожаряван. Християни го съграждат наново из основи в лето господне 1830. По онова време във Филибето и по българските земи единствен той е с мраморен иконостас, с мраморен архиерейски трон и амвон, ваяни от брациговски майстори под ръководството на одринския художник А. Калумен. Част от иконите, датирани от ХV-ХVІ в. са запазени от старата църква. От нея са и проскинитариите с разкошна дърворезба в стила на Дебърската школа, изработени от неизвестен майстор. Друга част от иконите са рисувани от Никола Одринчанин.

През 50-те и 60-те години на ХІХ век храмът играе важна роля в борбата за независима българска църква. Той е един от първите, в които се въвежда богослужение на български език. От 1922 до 1964 г. е бил преотстъпен за ползване от руската колония в Пловдив, затова мнозина го помнят като “руската църква”. Години наред стои заключен и се руши, като се служи само понякога на храмовия празник. След дълго забвение Сдружение “Св. Димитър”, създадено през 2004 г. от 22 съименници Димитровци от Пловдив, извършва ремонт и реставрация с дарения на своите членове. Обновеният храм е осветен на Димитровден 2007 г. от Пловдивския митрополит Николай и отново е отворен за ежедневно богослужение.
            
Идеята и предназначението на тази книга е да събере всички по-значими писмени паметници за историята на храма. В съдържанието влизат публикации от пътеписа на Стефан Герлах до днес. Отделено е заслужено внимание на известните пловдивски хронисти, краеведи и изследователи Никола Алваджиев, Константин Моравенов, ставрофорен свещеноиконом Тома Дойков, на книжовници и историци като Космас Апостолидис, д-р Васил Пеев, Стою Шишков, Николай Генчев, на учени, архитекти и изкуствоведи от най-ново време.
            
Историята на църквата е свързана с българи, гърци и руси, под нея лежат костите на християни, православни братя, наши бащи и деди. Тази книга е в изпълнение на дълга да уважаваме паметта на предците, да пазим вярата и храма. Той е нашето упование, нашият общ дом. И ние трябва да го обгрижваме. Тъй както Всевишния обгрижва душите ни.
            
• Книгата е дарение от автора и Сдружение “Св. Димитър”. Всички постъпления от нейната продажба отиват за самоиздържането на храма.
            
• Издава се с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Димитър Атанасов (55) е белетрист, драматург и журналист. Роден е на 23 септември 1953 г. в гр. Силистра. Завършил е българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Живее и работи в Пловдив.

Дългогодишен секретар на Клуба на дейците на културата в Пловдив. Бил е зам.-главен редактор на ежедневника в. „Глас“, шеф на екип „Култура“ в ежедневниците в. „Провинция“, в. „Пловдивски новини“ и в. „Вести“. Автор на седмична страница за театър във в. „Вести“ (1999-2001) и в. „Акцент“ (2006-2007). Журналист на свободна практика. Общински съветник. Член на Съюза на българските писатели, Съюза на българските артисти (секция драматургия) и Съюза на българските журналисти. Негови творби са превеждани на английски, италиански, немски, френски, руски, сръбски и турски език.

Автор на книгите:
. „Пентакон“, сборник разкази и новели, ДИ „Хр. Г. Данов“, 1988;
. „Тарпани“, роман, ДИ „Хр. Г. Данов“, 1992;
. „Изкуството като спасение“, автор-съставител, ИК „Вион“, 1996;
. „Среднощни портрети“, сборник, ИК „Хермес“, 1996;
. „Сметище за надежди“, роман, ИК „Летера“, 1996;
„Милим Божне ле, Коладе ле“, сборник коледни песни, съставител, ИК „LiterNet“, 2004;
. „Вернисаж”, стихове, издателство „IМN”, 2007;
. „Храм Свети великомъченик Димитър” в Старинен Пловдив”, автор-съставител, ИК „Жанет 45”, 2008;
. "Запазено място", сборник пиеси, ИК „Жанет 45”, 2008.

Автор:
Публикация:
22.10.2008 г. 08:38
Посетено:
1285
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6670-dimitar-atanasov-s-nova-premiera-v-plovdiv